Καμία συναίνεση από τη ΝΔ προς την κυβέρνηση

Οι μέχρι τώρα ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί στη Βουλή, είτε για τα προαπαιτούμενα, είτε για άλλα κομμάτια του κυβερνητικού έργου, έχουν αναδείξει την σκληρή στάση που κρατάει η Νέα Δημοκρατία έναντι της κυβέρνησης. Από την ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου

και μετά η αξιωματική αντιπολίτευση πρεσάρει την κυβέρνηση συνεχώς στο κοινοβούλιο και ζητάει συνεχώς ονομαστικές ψηφοφορίες και φυσικά καταψηφίζει σχεδόν όλα τα νομοσχέδια και τα άρθρα τους.

Στην πρόωρη μεγάλη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα που είχε διεξαχθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, εν μέσω αποκαλύψεων για τα «πόθεν έσχες» Φλαμπουράρη-Σταθάκη, η ΝΔ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και καταψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 14 που αφορούσε ασφαλιστικά ζητήματα και καταργούσε ακόμη και ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία με νόμο του Δημήτρη Στρατούλη, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν από τη ΝΔ, «ξεψήφισε» αυτό που είχε ψηφίσει λίγους μήνες πριν.

Στην τελευταία ψηφοφορία που διεξήχθη στη σκιά του ξυλοδαρμού του Γιώργου Κουμουτσάκου και πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Και πάλι υπερψήφισε ένα άρθρο από τα προαπαιτούμενα και αυτό αφορούσε άσχετο θέμα και ήταν το άρθρο 53 που ρύθμισε ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα του Μεγάρου Μουσικής. Σε αυτό το άρθρο καταψήφισε η κυρία Σοφία Βούλτεψη. Τα υπόλοιπα άρθρα η ΝΔ τα καταψήφισε εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Όχι σε όλα είπε η ΝΔ και στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Στο μόνο νομοσχέδιο που υπήρξε συναίνεση ήταν το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για το οποίο δε ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία και η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε χωρίς πολλές αντιπαραθέσεις στο κοινοβούλιο.

Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις ψηφοφορίες που ακολουθούν, ενώ ο κύριος Μεϊμαράκης ήδη έχει ξεκαθαρίσει πως, εφόσον εκλεγεί, η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα φορολογικό μέτρο που θα φέρει η κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο πως η ΝΔ έχει αποφασίσει εντός κοινοβουλίου να παίξει σκληρό ροκ, ενώ είναι βέβαιο πως μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις θα αξιοποιηθούν όλα τα κοινοβουλευτικά «εργαλεία» για να πλήξει την κυβέρνηση. Ήδη την περασμένη εβδομάδα έγιναν σκέψεις για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την υπόθεση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και τα όσα υποστήριξε ο τελευταίος για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να έχουν εσωκομματικές εκλογές, μπορεί να φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση όσο σκληρά πρέπει, στις αίθουσες της Βουλής όμως αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πίεση και υψηλοί τόνοι. Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν τίποτα να πέφτει κάτω και θα αντιμετωπίζουν σκληρά την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Οι τόνοι αναμένεται να είναι υψηλοί και την ερχόμενη εβδομάδα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία ασχολείται με το θέμα Πανούση. Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζουν θέμα ακόμη και κινδύνου της Δημοκρατίας και δε θα αφήσουν την κυβέρνηση σε ησυχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα