Μεταξύ σφύρας (πλειστηριασμοί) & άκμονος (τρόικα) οι δανειολήπτες

Τελευταία ευκαιρία για την α΄ κατοικία δίνουν οι δανειστές στην Κυβέρνηση και τους δανειολήπτες. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έχει τεθεί ημερομηνία λήξης για την προστασία της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς με ορίζοντα τριετίας, οπότε σύμφωνα με τον Νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί από τον Αύγουστο, θα πρέπει να έχει εκδικαστεί και το σύνολο των 130.000 αιτήσεων υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη, που εκκρεμούν. Η θέσπιση τριετούς προθεσμίας είναι ένα από τα συμπληρωματικά μέτρα, για τα οποία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του. Η «Αττική freepress»

αποκαλύπτει επίσης ότι στο κακό σενάριο δεν προβλέπεται καμία προστασία για δανειολήπτες που χρωστούν σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, αφού οι Θεσμοί θεωρούν ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δάνεια αυτά, δίνοντας έστω και την ελάχιστη δόση.

Το σενάριο που υπάρχει έχει στην διάθεσή της η «Αττική freepress» για την διευθέτηση των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας, το οποίο έχει «όριο λήξης» την τριετία, και όπου μετά την λήξη, το 2018, θα πρέπει να ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις και να οριστούν νέα όρια. Άρα η οριστική διευθέτηση όπως ευαγγελιζόταν η Κυβέρνηση «πάει περίπατο».

Κυβερνητικό σενάριο

– Εισοδηματικό Κριτήριο 2016: 30.000€ για 4μελη οικογένεια

– Εισοδηματικό Κριτήριο 2017: 27.000€ για 4μελη οικογένεια

– Εισοδηματικό κριτήριο 2018: 25.000€ για τετραμελή οικογένεια

Τα παραπάνω κριτήρια καθορίζονται και με βάση έναν συντελεστή επί των εύλογων δαπανών διαβίωσης, που ανέρχονται στις 16.160 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

– Περιουσιακό κριτήριο: Αντικειμενική Αξία α΄ κατοικίας 160.000-180.000 (για όλη την τριετία) και συνολικές οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν σε αντικειμενική αξία ακινήτου στις 120.000 ευρώ εισόδημα έως 24.000 ευρώ και συνολικές οφειλές στις 120.000 ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες, μεταξύ 160.000 και 180.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας δεν υπάρχει καμία διαφορά μας έλεγε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας, αλλά για πολιτικούς και «ψυχολογικούς» λόγους η Κυβέρνηση θέλει «να περάσει» το ποσό των 180.000 ευρώ.

Πάντως σε αυτό το σενάριο παραμένει ανοιχτό και μη προσδιορισμένο το τι θα γίνει στην περίπτωση που η υπόθεση του συγκεκριμένου δανειολήπτη εκδικαστεί και καθοριστούν οι δόσεις που πρέπει να πληρώνει και το κούρεμα στο δάνειό του ή στις οφειλές του και το δεύτερο έτος, με βάση τα εισοδήματά του, δεν θα έπρεπε να εντάσσεται στη ρύθμιση.

Το ερώτημα που προκύπτει και μένει να απαντηθεί είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένας οφειλέτης καλύπτει τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου συντελεστή π.χ. το πρώτο έτος και με βάση τον συντελεστή του δεύτερου έτους, που θα είναι μειούμενος, δεν τις καλύπτει. Αν δηλαδή ο συγκεκριμένος δανειολήπτης θα βρεθεί εκτός προστασίας μετά το πρώτο έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΜΝΙ, συζητήθηκε πρόταση που περιλαμβάνει την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και ότι ζητήθηκε το πραγματικό ποσοστό όσων θα τύχουν προστασίας να μην υπερβαίνει το 25-30%. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θέλει να προστατευθεί το 60%, όπως προβλέπει η «γαλλική πρόταση» και για αυτό υπάρχει διαφορά στα εισοδηματικά κριτήρια που ξη Ελλάδα επιμένει στις 30.000 έως 35.000 ευρώ για την οικογένεια.

Το βέβαιο είναι ότι η πλευρά των Θεσμών επιθυμεί να μην προστατεύονται συλλήβδην όλοι όσοι έχουν κόκκινο δάνειο, αλλά να υπάρχει στόχευση στα μέτρα και έτσι να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι και να τιμωρηθούν οι «μπαταχτσήδες», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον Νόμο Κατσέλη εισχωρούσαν και την «γλίτωναν», ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι 1 στους 2 οφειλέτες που κάνει αίτηση για υπαγωγή στον Νόμο, απορρίπτεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα