Καλπάζει η «μαύρη» εργασία

Το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας καλά κρατεί στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τους τελευταίους δίμηνους ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), τα μεγαλύτερη ποσοστά «μαύρης» εργασίας εντοπίζονται σε επιχειρήσεις εστίασης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, από τα κλιμάκια της ΕΥΠΕΑ και της ΕΛΑΣ,

ελέγχθηκαν 649 επιχειρήσεις. Εξ αυτών εντοπίσθηκαν 940 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν συνολικά τις 500 χιλιάδες ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε Θήβα Λειβαδιάς και Άμφισσας, ελέγχθηκαν 86 επιχειρήσεις, οι οποίες τελικώς απασχολούσαν 58 ανασφάλιστους εργαζόμενος και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 41.500 ευρώ.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης από ελέγχους σε 142 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε απασχόληση 270 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.500 ευρώ, ενώ στο Βόλο ελέγχθηκαν 89 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 136 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 83.000. ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη ελέγχθηκαν 128 επιχειρήσεις με 332 «μαύρους» εργαζόμενους και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 186.000, ενώ στην Αττική η αδήλωτη εργασία εντοπίζεται κυρίως στους οδηγούς ταξί, καθώς και στις θεατρικές επιχειρήσεις όπου οι δύο από τις δέκα που ελέγχθηκαν ήταν ανυπόγραφες, δηλαδή άγνωστες για το ΙΚΑ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που έγινε ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της Αττικής (σταθμούς μετρό, πλατείες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, νοσοκομεία, πιάτσες ταξί κλπ), ελέγχθηκαν 317 ταξί και διαπιστώθηκαν 59 παραβάσεις με απασχόληση ανασφάλιστων οδηγών ενώ συντάχθηκαν πρόστιμα ύψους 29.500 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα