Καλοκαιρινές περιοδείες στην Αθήνα

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο γνωστός στο ελληνικό θεατρικό κοινό Λιθουανός σκηνοθέτης, καταπιάνεται με την εμβληματική τραγωδία, με ομαδικό τρόπο αφήγησης. Μια παράσταση όπως στην αρχαιότητα: 3 υποκριτές που μοιράζονται τους κύριους ρόλους, ενώ ο χορός αποτελείται αποκλειστικά από άντρες!

Υπόθεση
Τη Θήβα ταλαιπωρεί ένας φοβερός λοιμός. Ο χρησμός ορίζει ότι η πόλη θα σωθεί μόνο αν τιμωρηθεί ο δολοφόνος του προηγούμενου βασιλιά, Λάιου. Ο Οιδίπους, που

βασιλεύει τώρα, ζητά να βρεθεί ο δολοφόνος… Στην πορεία αναζήτησης του δολοφόνου αποκαλύπτεται σταδιακά η αλήθεια. Ο ήρωας ανακαλύπτει ποιος πραγματικά είναι: γιος και φονιάς του βασιλιά Λάιου, αλλά και σύζυγος της μητέρας του Ιοκάστης. Ύστερα από την αποκάλυψη της τραγικής και αναπόφευκτης μοίρας η Ιοκάστη απαγχονίζεται. Ο Οιδίπους δέχεται τα σκληρότερα χτυπήματα της θείας Δίκης για μια ύβρη, που εν αγνοία του διέπραξε, και αυτοτυφλώνεται.

Αυτή η υποβλητική ιστορία αποκαλύπτει ανάμεσα στα άλλα πόσο εφήμερη είναι η ανθρώπινη ευημερία και η δόξα. Μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα και την ευκαιρία να παραμείνει ο άνθρωπος περήφανος ακόμα και στην πιο καταστροφική κατάσταση και να αποδεχθεί την όποια κατάρα με αξιοπρέπεια, να υποκλιθεί στην τρομερή του μοίρα, χωρίς να ταπεινώνεται.

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννι Μακλίλαν
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης

Ερμηνεύουν:
Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χρήστος Σαπουντζής (υποκριτές)
Κώστας Κορωναίος, (Κορυφαίος)
(Χορός) Αλμπέρτο Φάις, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Σειραδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου, Τζεφ Μααράουι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΙΟΥΛΙΟΣ
6-7 Επίδαυρος
31 Σαλαμίνα - Ευριπίδειο Θέατρο

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
8 Ελευσίνα - θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου
10-11 Χαλάνδρι - Θέατρο Ρεματιάς
12 Ηλιούπολη - Θέατρο Άλσους (Δ. Κιντής)
13 Παπάγου - Κηποθέατρο
14 Πειραιάς - Βεάκειο
15 Πετρούπολη - Θέατρο Πέτρας
17 Γαλάτσι - Άλσος Βεΐκου
18 Αιγάλεω - Θέατρο Αλέξης Μινωτής


Ιππής του Αριστοφάνη

2011-2012 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,
Οι «Ιππής» (μια πολιτική κωμωδία) περιγράφουν τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική, προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών. Καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα υπερισχύσει στη σύγκρουση αυτή, παίζει ο χορός των Ιππέων. Το έργο στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά και την αφέλεια της κοινής γνώμης. Ίσως, η πιο μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αν και αναφέρεται στον Πελοποννησιακό πόλεμο, σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας!
Οι «Ιππής» είναι το πρώτο από τα έργα του Αριστοφάν

Keywords
Τυχαία Θέματα