Και το 2016 κατώτατος μισθός 586 ευρώ

Σταθερά, «μέχρι και το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και στο ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για δύο μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.

«Η πρώτη αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα

και τις διεθνείς πρακτικές ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με το νέο μηχανισμό ενισχύεται η διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα, σε επιμέρους κλαδικά ή επιχειρησιακά επίπεδα.

Το σύστημα του καθορισμού του νομοθετημένου κατώτατου μισθού από το κράτος, μετά από διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, ισχύει σε 20 από τις χώρες της Ε.Ε, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τσεχία. Με συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) θα ενταχθούν, αρχικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και, από τον Ιανουάριο του 2014, του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του ΟΓΑ.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το Μητρώο Οφειλετών, που θα περιλαμβάνει το ύψος των οφειλών ανά οφειλέτη, την αιτία (για παράδειγμα από ασφαλιστικές εισφορές, κοινωνικούς πόρους, αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις) και την περίοδο στην οποία ανάγονται οι οφειλές.

Keywords
Αναζητήσεις
tally weijl μισθος, μισθος στα tally weijl
Τυχαία Θέματα