Κάμπινγκ Βούλας: Οι πολίτες δημιουργούν, οι ιθύνοντες απαξιώνουν

Του Στράτου Ιωακείμ ([email protected])

Ημερολογιακά το καλοκαίρι δεν είναι μακριά και ήδη πολλοί συμπολίτες μας εκμεταλλευόμενοι τις ηλιόλουστες μέρες ξεκίνησαν δειλά-δειλά τις πρώτες βουτιές τους. Η Αττική έχει το προνόμιο να λούζεται από καταγάλανες θάλασσες και όμορφες ακρογιαλιές. Δυστυχώς το προνόμιο αυτό γίνεται βάσανο, καθώς ο αιγιαλός σε πολλά σημεία έχει περιφραχτεί και η είσοδος στους λουόμενους είτε είναι αδύνατη, είτε απαιτεί την καταβολή ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου, που θα επιτρέψει

την είσοδό τους. Ενεργοί πολίτες του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αρχικά και με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής, αποφάσισαν να απελευθερώσουν μια πανέμορφη παραλία, εκεί που κάποτε φιλοξενούταν το ιστορικό κάμπινγκ Βούλας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συλλόγων της περιοχής, 14 Δημοτικοί Σύμβουλοι με αίτημα τους προκάλεσαν έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Μαΐου του 2012, με μοναδικό θέμα της συνεδρίασης τα προβλήματα στην παραλία. Μετά από πολύωρη και γεμάτη ένταση συνεδρίαση πάρθηκε απόφαση για δυναμική διεκδίκηση του δικαιώματος για ελεύθερες παραλίες, με πρώτο βήμα το άνοιγμα και τον καθαρισμό του κάμπινγκ Βούλας. Έτσι, το όμορφο αυτό -πλην όμως εγκαταλελειμμένο για περισσότερο από τρεις δεκαετίες- κομμάτι της Αττικής γης, άρχισε από τις 10 Ιουνίου του 2012 να λειτουργεί σαν ελεύθερη πλαζ, που συντηρείται και καθαρίζεται από τους εθελοντές. Είχε προηγηθεί εθελοντική δουλειά τριών μηνών, όπου οι πολίτες απέδειξαν πως μπορούν να διαχειρισθούν τους δημόσιους χώρους σε όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Ελεύθερη παραλία για όλους και πλούσιες πολιτιστικές δράσεις

Το καλοκαίρι του 2012 δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να απολαμβάνουν δωρεάν το μπάνιο τους σε καθαρή ακτή, με τους υπολογισμούς να μιλούν για περίπου 2000 επισκέπτες την εβδομάδα. Οι εθελοντές δεν περιορίστηκαν στο άνοιγμα της παραλίας προς το κοινό, αλλά παράλληλα κατάφεραν το κάμπινγκ να λειτουργεί και σαν χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο. Στο διάστημα αυτό, με προσωπική εργασία, με οικονομικά μέσα των εθελοντών και στήριξη των επισκεπτών, καθαρίστηκε όλος ο χώρος, τοποθετήθηκαν βαρέλια καθαριότητας στην παραλία, κατασκευάστηκαν καμπίνες για να αλλάζουν οι λουόμενοι, βάφτηκαν οι τοίχοι, άνοιξε και καθαρίστηκε ένα από τα κτίρια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως λειτουργικός χώρος και κατασκευάστηκαν κινητές υποδομές για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Επίσης, διοργανώθηκαν κινηματογραφικές βραδιές, μουσικές εκδηλώσεις, συναντήσεις συλλογικοτήτων, συζητήσεις για σοβαρά θέματα της επικαιρότητας και ευχάριστες ψυχαγωγικές βραδιές με συλλογική κουζίνα.

Το κάμπινγκ από τη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του, έγινε το κέντρο του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της παραλίας του Σαρωνικού, αλλά και ορμητήριο δεκάδων δράσεων αλληλεγγύης που οργανώνονται στον χώρο. Χαρακτηριστικό είναι το πώς οραματίζονται τον αγώνα για ελεύθερους δημόσιους χώρους, προσβάσιμους για όλους, οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στην προσπάθεια: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις δράσεις για μια κοινωνία κοινωνικής δικαιοσύνης, συλλογικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους πολίτες, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος, η διάδοση του πολιτισμού και η καλλιτεχνική δημιουργία θα έχουν κυρίαρχη θέση», σημειώνουν με νόημα.

Αποτυχημένη προσπάθεια εκκένωσης του κάμπινγκ

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος στο ελεύθερο κάμπινγκ της Βούλας, ήλθε και η πρώτη πρόκληση, καθώς έγινε προσπάθεια να εκκενωθεί ο χώρος την Πέμπτη 9 Μαΐου. «Με πρόσχημα εισαγγελική εντολή, η αστυνομία συνοδευόμενη από εκπροσώπους της Ε.Τ.Α.Δ. (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Δημοσίου) και συνεργείο σιδεράδων, διέταξε υπό την απειλή σύλληψης να εκκενώσουμε τον χώρο του πρώην κάμπινγκ Βούλας», καταγγέλλουν οι εθελοντές. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, «το συνεργείο επιχείρησε να σφραγίσει τον χώρο, αποκλείοντας με μόνιμο τρόπο κάθε δυνατή πρόσβαση στην ακτή». Με τη δυναμική παρουσία τους, μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Εθελοντών Κάμπινγκ Βούλας και πλήθος αλληλέγγυων πολιτών, βουλευτών και συλλογικοτήτων, υπερασπίστηκαν τον χώρο και κράτησαν ελεύθερη την πρόσβαση στην παραλία. Οι εθελοντές απηύθυναν έκκληση συμπαράστασης: «Επειδή ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας τώρα ξεκινά, καλούμε όλους τους πολίτες που είναι οι πραγματικοί και αυτοδίκαιοι ιδιοκτήτες της, να συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στις δραστηριότητες που γίνονται στον χώρο του πρώην κάμπινγκ Βούλας, δίνοντάς του ζωή και προστετεύοντάς τον από τους επίδοξους κερδοσκόπους καταπατητές του».

Ο δήμος αποστασιοποιήθηκε

Παρ’ ότι η συμβολή του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στο αρχικό εγχείρημα (Ιούνιος 2012) για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία ήταν σημαντική, με το πέρασμα του χρόνου αποστασιοποιήθηκε χωρίς να πάψει να διεκδικεί. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει πως «διεκδικούμε ως δήμος από την Πολιτεία, με νόμιμες διαδικασίες κι όχι με αυθαίρετες και παράνομες πράξεις, στην οποία ανήκει σήμερα η έκταση της πλάζ, την απόδοση της, έτσι ώστε να έχουμε το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισής της. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε αφενός την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις παραλίες, αφετέρου θα προωθήσουμε ένα μοντέλο αξιοποίησής της που θα υπηρετεί το συμφέρον του δήμου και των κατοίκων και όχι επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος».

Keywords
Τυχαία Θέματα