Ισπανία: 95 πρώτες κατοικίες κατάσχονταν ανά ημέρα το 2014

Τη ζοφερή κατάσταση με τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών στην Ισπανία κατέγραψε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, καθώς σχεδόν 35.000 πρώτες κατοικίες κατασχέθηκαν μόνο σε ένα έτος, το 2014, από ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν πλέον να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το 2014 κατασχέθηκαν για να πωληθούν 34.680 πρώτες κατοικίες, δηλαδή 95 την ημέρα. Μπορεί οι ένοικοι αυτών των κατοικιών να μην εκδιώχθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ωστόσο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν

τις κατοικίες τους και να δώσουν τα κλειδιά στην τράπεζα, για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ή να φύγουν πριν από την άφιξη των δικαστικών κλητήρων.

Αν ληφθούν υπόψη οι δευτερεύουσες κατοικίες, τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα, οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 9,3% το 2014, φθάνοντας τις 119.442.

Υπενθυμίζεται, πως η Ισπανία δέχθηκε διπλό «χτύπημα» το 2008, αφενός από την οικονομική κρίση και αφετέρου το σκάσιμο της «φούσκας» της αγοράς ακινήτων. Χαρακτηριστικό το ότι σχεδόν 1 στους 4 (23,7%) που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας είναι άνεργοι.

Μέσα σε όλα αυτά, ο ισπανικός τραπεζικός τομέας αποτέλεσε το 2012 αντικείμενο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης, ύψους 41,3 δισ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνει ακόμη τα δημόσια οικονομικά και τους Ισπανούς φορολογουμένους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα