«Αδειάζει» την Κωνσταντοπούλου η κυβέρνηση για τους νόμους που ψηφίστηκαν χωρίς τη Χρυσή Αυγή

Αναταράξεις προκλήθηκαν για άλλη μια φορά εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έθεσε ευθέως και σαφώς θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία,

και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Σας λέω ευθέως δεν υπονοώ ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους και στις συνεδριάσεις αυτές δεν υπήρχε συμμετοχή μελών του κοινοβουλίου επειδή δεν τους δόθηκε άδεια» δήλωσε η κα Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι «προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε».

Μάλιστα, η Χρυσή Αυγή επικρότησε την θέση της κας Κωνσταντοπούλου σχολιάζοντας σχετικά: «Το Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει τη λειτουργία της Βουλής με 300 βουλευτές, επομένως όσοι μνημονιακοί νόμοι και άλλα αντεθνικά νομοθετήματα ψηφίστηκαν χωρίς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κρατούνται παράνομα στη φυλακή, είναι άκυρα και αντισυνταγματικά».

ΝΔ: Η πρόεδρος της Βουλής καθιστά τη Χ.Α. ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής

Η πρώτη αντίδραση στη συνέντευξη της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, ήρθε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες η πρόεδρος της Βουλής, επιχειρεί να καταστήσει τη ΧΑ ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;» επισημαίνει η ΝΔ.

Μάλιστα, σύμφωνα με «πηγές» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «όλος ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κα Κωνσταντοπούλου, έχουν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από την προφυλάκιση των βουλευτών της ΧΑ. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε ούτε μία ψηφοφορία που η διαφορά να επηρεάστηκε από τις απουσίες των βουλευτών της ΧΑ». Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι «η παρουσία ή μη των βουλευτών της ΧΑ είναι θέμα που ρυθμίζεται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Ποτάμι: Από πότε η πρόεδρος της Βουλής ασκεί αρμοδιότητες συνταγματικού δικαστή;

Κριτική σε όσα δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με την εγκυρότητα ψηφισμένων διατάξεων, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«H πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου αυτή τη φορά έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας των νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή. Από την τοποθέτησή της αυτή προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

-Από πότε η πρόεδρος της Βουλής ασκεί αρμοδιότητες συνταγματικού δικαστή, που κρίνει και την αντισυνταγματικότητα των νόμων;

-Πώς είναι δυνατόν και με ποια αρμοδιότητα, η πρόεδρος της παρούσας Βουλής θα κρίνει τη νομιμότητα του νομοθετικού έργου της προηγούμενης Βουλής;», διερωτάται το Ποτάμι.

Σχετικά με τα όσα είπε η κα Κωνσταντοπούλου για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, το Ποτάμι τονίζει ότι «η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών ή Επιτροπών για τη μελέτη εθνικών ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητημάτων απαιτεί απόφαση της Βουλής μέσω προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Εκτός αν η πολυπράγμων πρόεδρος της Βουλής θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό του σώματος».

ΚΚΕ: Οι θέσεις αυτές ευνοούν επικίνδυνους σχεδιασμούς

«Οι θέσεις που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής για τους προφυλακισμένους βουλευτές της ΧΑ καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση και ευνοούν επικίνδυνους σχεδιασμούς», τονίζει το ΚΚΕ και ζητά από την κυβέρνηση να «τοποθετηθεί καθαρά στο ζήτημα».

«Οι θέσεις, που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής, για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Οι θέσεις αυτές ευνοούν γενικότερα επικίνδυνους σχεδιασμούς» αναφέρει το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτούλι πίσω από τους αποκαλούμενους «ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους» και να τοποθετηθεί καθαρά», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ: Η κα Κωνσταντοπούλου λειτουργεί ως πρόξενος σύγκρουσης και έντασης

«Είναι προφανές ότι μέσα στα τόσα προβλήματα που έχει ο τόπος αποκτήσαμε και ένα ακόμη. Μια πρόεδρο της Βουλής που είναι αποφασισμένη να λειτουργεί ως πρόξενος σύγκρουσης και έντασης», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ σε μακροσκελή ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Βουλής, που φαίνεται πως έχει προκαλέσει όλα τα κόμματα με τη στάση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Πρώτον, είναι αδιανόητο και κοινοβουλευτικά αντιδεοντολογικό ως προς θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής να ενημερώνεται για τις αποφάσεις, προτάσεις ή απόψεις της Προέδρου της Βουλής ο Τύπος, πριν ενημερωθούν και -όπου χρειάζεται να αποφασίσουν ή να διατυπώσουν τη γνώμη τους- τα κατά τον Κανονισμό της Βουλής αρμόδια όργανα. Πρωτίστως η Διάσκεψη των Προέδρων και τελικά η ίδια η Ολομέλεια του Σώματος.

Δεύτερον, η κα Κωνσταντοπούλου προσέβαλε προκλητικά την Ολομέλεια του Σώματος στην οποία, πριν λίγες μόλις ημέρες, τοποθετήθηκαν τα κόμματα (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ ) και οι βουλευτές, σε σχέση με το ζήτημα της συμμετοχής σε όλες τις συνεδριάσεις και όλες τις ψηφοφορίες των προσωρινά κρατουμένων βουλευτών της ΧΑ, κατά τρόπο σαφώς διαφορετικό από την άποψή της.

Πριν το θέμα τεθεί ξανά ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων και τελικώς ενώπιον της Ολομέλειας κατά τρόπο σύμφωνο με τον Κανονισμό της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου με εντυπωσιακό πείσμα επανήλθε, θέτοντας μάλιστα ζήτημα εγκυρότητας ψηφισμένων και δημοσιευμένων νόμων του κράτους υπό τα χειροκροτήματα του γραφείου τύπου της ΧΑ.

Πέραν της απογοητευτικής άγνοιας των ισχυόντων συνταγματικών κανόνων ως προς τον τρόπο με τον όποιον μπορούν να τεθούν στην ελληνική έννομη τάξη ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής τυπικής συνταγματικότητας, δημιουργείται μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης καθώς η κα Κωνσταντοπούλου είναι πλέον προφανές ότι έχει ως πρώτη προτεραιότητά της την αλλαγή της στάσης της Βουλής ως προς την αντιμετώπιση της ΧΑ.

Πρόκειται όμως πλέον για την Πρόεδρο της Βουλής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήφισε, για λόγους δεοντολογίας, το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Τη δεοντολογία αυτή έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της η κα Κωνσταντοπούλου.

Τρίτον, η κα Κωνσταντοπούλου είναι αδύνατο να αντιληφθεί τη διάκριση των εξουσιών όχι μόνο σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, αλλά και σε σχέση με την κυβέρνηση. Ανάλωσε συνεπώς μεγάλο μέρος της συνέντευξης της σε «πρωτοβουλίες» της σχετικές με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, δηλαδή σε ζητήματα που ανήκουν στη σφαίρα της αρμοδιότητας της κυβέρνησης. Είναι επίσης προφανές ότι δεν έχει καθαρή θεσμική αίσθηση γύρω από το ποιος εκπροσωπεί διεθνώς την Ελληνική Δημοκρατία στα θέματα αυτά.

Επιδίωξή της ήταν να εμφανιστεί ως σκληρός και συνεπής εκπρόσωπος της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ -σε αντίθεση προφανώς με τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που τείνει να «συμβιβαστεί»- και όχι ως ουδέτερος Πρόεδρος της Βουλής που οφείλει να εγγυάται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι να προωθεί την προσωπική ή κομματική πολιτική της γραμμή.

Είναι συνεπώς προφανές ότι μέσα στα τόσα προβλήματα που έχει ο τόπος αποκτήσαμε και ένα ακόμη. Μια Πρόεδρο της Βουλής που είναι αποφασισμένη αντί να λειτουργεί ως παράγοντας θεσμικής ηπιότητας και συναίνεσης, να λειτουργεί ως πρόξενος σύγκρουσης και έντασης. Ποιος δεν είχε δει τους οιωνούς;».

«Αποστάσεις» κρατά η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, η κυβέρνηση κρατάει αποστάσεις από τις δηλώσεις της κας Κωνσταντοπούλου. «Όταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο MEGA.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε: «Θα ήθελα να δώσει περισσότερες εξηγήσεις η Πρόεδρος της Βουλής».

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισήμανε ότι «κανένα νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε στην Βουλή με τα ‘’όχι’’, μαζί με τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ήταν περισσότερα από τα ‘’ναι’’».

Keywords
Τυχαία Θέματα