Ισχυρός σεισμός στο Κόμπε προκαλεί δεκάδες τραυματισμούς και ξυπνά εφιαλτικές μνήμες

Περισσότεροι από 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα Σάββατο κοντά στο λιμάνι της πόλης Κόμπε, στη δυτική Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η τοπική αστυνομία. Αν και παρατηρήθηκε μικρή άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δεν υπήρξε συναγερμός για τσουνάμι, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι περισσότεροι τραυματίες είναι ηλικιωμένοι που μέσα στον πανικό τους σκόνταψαν και έπεσαν,

όταν τα σπίτια τους σείονταν και τα πράγματα έπεφταν από τα ράφια. Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν μια 74χρονη γυναίκα με κάταγμα αυχένα του μηριαίου οστού στην περιφέρεια Χιόγκο, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού και μια 82χρονη κάτοικο της περιφέρειας Φουκούι με σοβαρό κάταγμα στο πόδι.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, έσπασε ένας αγωγός πόσιμου νερού στην πόλη Αουάτζι, στο ομώνυμο νησί, και κατέρρευσε ένας τοίχος στην Οσάκα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι κατά τα φαινόμενα δεν προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Η εταιρία ηλεκτρισμού Kansai Electric Power ανακοίνωσε ότι δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Οϊ, στο οποίο λειτουργούν οι δύο αντιδραστήρες, οι μοναδικοί που είναι σήμερα σε λειτουργία στην Ιαπωνία.

Ο σεισμός συγκλόνισε όλη τη δυτική πλευρά του μεγάλου νησιού Χονσού σείοντας τα κτίρια στις βιομηχανικές πόλεις της περιοχής Κανσάι, όπου βρίσκεται η Οσάκα και το Κόμπε, το Σάββατο στις 05:33' τοπική ώρα (23:33' ώρα Ελλάδος την Παρασκευή) και το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα κάτω από το μικρό νησί Αουάτζι στη θάλασσα του Σέτο, κοντά στο Κόμπε. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) εκτίμησε επίσης, το μέγεθος του σεισμού στους 6 βαθμούς, αλλά ανέφερε μικρότερο εστιακό βάθος στα 5,3 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες καταστροφής της 17 Ιανουαρίου 1995 όταν στις 5.46 (τοπική ώρα), ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, κατέστρεψε την ιαπωνική πόλη Κόμπε και παρά πολλές κατασκευές και κτίρια που θεωρούνταν μέχρι τότε αντισεισμικά, ενώ περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους.

Ο σεισμός έγινε κατά μήκος της τομής του ρήγματος Nojima με το ρήγμα Suma, 16 χιλιόμετρα κάτω από το στενό Akashi, 20 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης. Το κύριο κούνημα προηγήθηκε μια σειρά από προσεισμικές δονήσεις, που καταγράφηκαν μόνο από το σεισμόμετρο της Οσάκα, στη συνέχεια, για 14 με 20 δευτερόλεπτα η γη σείστηκε δίνοντας ένα σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος σεισμός στην Δυτική Ιαπωνία από το 1923.

Ο σεισμός έπληξε σοβαρά τα παραδοσιακά κτίρια της περιοχής και τις κατοικίες στα δυτικά και ανατολικά της πόλης. Πολλοί άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στα σπίτια τους ή τραυματίστηκαν από την κατάρρευση σπιτιών. Ο αυτοκινητόδρομος του Hanshin κατέρρευσε.

Δεν ήταν αναμενόμενο ότι το Kobe θα μπορούσε να πληγεί από ένα τέτοιο ισχυρό σεισμό, στην πραγματικότητα, ο σεισμός προήλθε από ένα τοπικό σύστημα ανάστροφων ρηγμάτων τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη ζώνη καταβύθισης της λιθοσφαιρικής πλάκας των Φιλιππίνων κάτω από το νησί της Honshu.

Το λιμάνι του Κόμπε, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, υπέστη σοβαρές ζημιές και πλημμύρισε, ενώ αυτόπτες μάρτυρες-ανέφεραν για σιντριβάνια νερού που προήλθαν από ρωγμές του εδάφους. Οι δονήσεις του σεισμού ρευστοποίησαν την περιοχή γύρω από το λιμάνι, και υπόγεια νερά άρχισαν να βγαίνουν έξω τα ιζήματα, ενώ το υγροποιημένο έδαφος έκανε πολλά από τα θεμέλια των κατασκευών να καταρρεύσουν σαν σπιρτόκουτα.

Πολλοί από τους επιζώντες υποστήριξαν ότι οι υπηρεσίες ήταν κακά οργανωμένες, με αποτέλεσμα για πολλές ημέρες να μην έχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και ζεστά ρούχα και πολλοί πήγαν προς την κοντινή πόλη της Οζάκα να βρουν αυτά τα αγαθά. Η κυβέρνηση μετά από αυτόν τον τρομερό σεισμό άλλαξε την πολιτική προστασία και βελτίωσε τις υποδομές λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα μαθήματα που πήρε από αυτό το τρομερό συμβάν .

Keywords
Τυχαία Θέματα