ΗΣΑΠ. Κλειστό λόγω... συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων!

Κλειστοί σταθμοί και εκδοτήρια, τεράστια απώλεια εσόδων από εισιτηριοδιαφυγή, ανύπαρκτος έλεγχος και ανεπαρκής φύλαξη σταθμών και συρμών για την ασφάλεια των επιβατών από παραβατικές συμπεριφορές διαφόρων ατόμων και ομάδων [π.χ. ενοχλητικών επιβατών, πορτοφολάδων κ.λπ.], συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Η.Σ.Α.Π., λόγω δραματικής έλλειψης προσωπικού, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ έχουν μειωθεί από 1.250 σε περίπου 720!

Μεγάλο μέρος εξ αυτών «τράπηκε σε φυγή» και συνταξιοδοτήθηκε

λόγω των αντιασφαλιστικών μέτρων, ενώ περίπου 165 εργαζόμενοι μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τον τελευταίο χρόνο στο υπουργείο Πολιτισμού για την φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και στο ΥΠΟΜΕΔΙ για την φύλαξη της εισόδου και του κτιρίου του υπουργείου!

Εργαζόμενοι με μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία στον Ελλαδικό χώρο σε θέματα αστικού- σιδηροδρόμου, με σημαντική προσφορά στην εξυπηρέτηση εκατομμυρίων επιβατών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, μετατάχθηκαν βιαίως και αναιτίως μετά από 25, 30 και 35 χρόνια προϋπηρεσίας στον ΗΣΑΠ, ‘γιατί έτσι’ αποφάσισε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και η διοίκηση των ΗΣΑΠ, τον Αύγουστο του 2011.

Όπως αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε σχετική ανακοίνωσή της η ‘Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ’, «αυτοί έκριναν και αποφάσισαν ότι είναι σημαντικότερη η φύλαξη της εισόδου του ΥΠΟΜΕΔΙ ή άλλων χώρων υπουργείων, από την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιβατών που χρησιμοποιούν καθημερινά τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο! Αδιαφόρησαν εντελώς για τη διάλυση ενός ιστορικού συγκοινωνιακού φορέα, με τεράστια κοινωνική προσφορά στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, για πάνω από 140 χρόνια, όπως είναι ο Ηλεκτρικός αλλά και για την ομαλή λειτουργία του! Σημειώνουμε ότι ομάδα εργαζομένων από τους μεταταγμένους είχε εκπαιδευτεί από την Ελληνική Αστυνομία για τη φύλαξη, σταθμών, συρμών, εγκαταστάσεων και την προστασία των επιβατών. Γι’ αυτό ζητάμε την άμεση επαναφορά τους στους ΗΣΑΠ, όχι μόνο γιατί ήταν άδικη, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη η μετάταξή τους, αλλά, γιατί οι ίδιες οι λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας και τα τεράστια κενά σε έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό το επιβάλουν.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού, το οποίο εργάζεται καθημερινά υπερωριακά, δυο βάρδιες, επί τριάντα ημέρες το μήνα, η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρωτόγνωρη για το χώρο μας .

Επιβάτες ταλαιπωρούνται και δικαίως διαμαρτύρονται προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως δεν ευθύνονται σε τίποτα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η τρόϊκα σχεδιάζουν να επιβάλουν από τις αρχές του 2013 χαράτσι στις τιμές των εισιτηρίων με αύξηση 25%, για να καλύψουν δήθεν τα ελλείμματα των συγκοινωνιών ενώ οι μισθοί, οι συντάξεις και γενικότερα τα εισοδήματα συρρικνώνονται και η απώλεια εσόδων του φορέα λόγω εισιτηριοδιαφυγής είναι τεράστια.

Πολλά εκδοτήρια εισιτηρίων είναι κλειστά, ενώ τα παμπάλαια εκδοτικά μηχανήματα στους περισσότερους σταθμούς υπολειτουργούν και έτσι οι επιβάτες «κυκλοφ

Keywords
Τυχαία Θέματα