ΗΠΑ: Ετοιμάζεται στρατός ρομπότ για τους πολέμους του μέλλοντος!(videos)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ενας αυτόνομος στρατός από ρομπότ ετοιμάζεται πυρετωδώς στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Πρόκειται για πολεμικές μηχανές που θα παραπέμπουν στον «Εξολοθρευτή» προκειμένου να διεξάγουν τους πολέμους των επόμενων δεκαετιών….

Στο ερευνητικό τμήμα του Πενταγώνου, το λεγόμενο «Defense Advanced Research Projects Agency» (Darpa), δοκιμάζουν ήδη τα οπλικά συστήματα του μέλλοντος, όπως

αποκάλυψαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Παρά τον έντονο προβληματισμό και τις ανησυχίες που διατυπώνονται, το Πεντάγωνο δεν πτοείται:

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναπτύσσει αυτόνομα, μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, που θα πετούν σε σμήνος.

Γίνονται δοκιμές με πυραύλους υψηλής τεχνολογίας, όπου ένας υπολογιστής θα επιλέγει τους στόχους.

Ναυπηγούνται πολεμικά σκάφη, που θα εντοπίζουν (εχθρικά) υποβρύχια και θα μπορούν να τα ακολουθούν επί χιλιάδες ναυτικά μίλια.

To Πεντάγωνο επενδύει το ιλιγγιώδες ποσό των 18 δισ δολαρίων για τη δημιουργία της στρατιάς ρομπότ: «Δεν έχουμε και πολλές επιλογές», λένε.

Στρατηγικοί αντίπαλοι, όπως η Κίνα κι η Ρωσία, αλλά και σύμμαχοι όπως το Ισραήλ κι η Βρετανία, ξοδεύουν παρόμοια ποσά για τη δημιουργία δυνάμεων κρούσης επιστημονικής φαντασίας. Κι η Αμερική δεν είναι, όπως φαίνεται, διατεθειμένη να χάσει τον τίτλο της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης του πλανήτη στην εξοπλιστική κούρσα των ρομποτικών στρατιών του μέλλοντος.

Μόσχα και Πεκίνο έχουν ήδη κάνει ανάλογες προόδους με την Ουάσιγκτον στον τομέα αυτό, εξ’ ου κι η αγωνία στο Πεντάγωνο να προλάβουν «δυσάρεστες» εξελίξεις.

Τα πλεονεκτήματα ενός στρατού ρομπότ στα πεδία των μαχών είναι προφανή: μπορούν να εξαπολύουν ταχύτερες και πιο ακριβείς επιθέσεις σε ζώνες, όπου δεν θα τολμούσαν άνθρωποι να πατήσουν το πόδι τους, ενώ μειώνονται δραστικά οι ανθρώπινες απώλειες σε στρατιώτες και πιλότους. Η πρόκληση, όμως, είναι να διασφαλιστεί ότι οι πολεμικές αυτές μηχανές θα συνεργάζονται με τους στρατιώτες και δεν θα τους απειλήσουν.

Προειδοποιητική επιστολή 100 επιστημόνων

Σε πρώτη φάση οι ιθύνοντες του προγράμματος εστιάζουν στη δημιουργία ενός υβριδικού στρατού ανθρώπων και μηχανών: τα ρομπότ θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας π.χ. στους στρατιώτες δεδομένα με την τεχνική της λεγόμενης «Augmented Reality» (διευρυμένης πραγματικότητας) στο οπτικό τους πεδίο. Τις τελικές αποφάσεις θα λαμβάνουν πάντοτε άνθρωποι και όχι δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά κι αυτή η προοπτική δεν αρκεί για να σιγάσει τις επικριτικές φωνές. Εκατό επιστήμονες υπέγραψαν πέρυσι μια ανοικτή επιστολή, με την οποία προειδοποιούσαν ότι η ανάπτυξη ακόμη και των απλούστερων «ευφυών» οπλικών συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εξοπλιστική κούρσα – χώρια που μπορεί να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων ή ενός κράτους-παρία (όπως η Βόρειος Κορέα). «Αυτά τα αυτόνομα όπλα θα είναι τα αυριανά Καλάσνικοφ», αναφέρουν στην επιστολή διαμαρτυρίας.

Όμως στο Πεντάγωνο η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη: στρατιά ρομπότ θα δημιουργηθεί, το ερώτημα είναι τι περιθώρια ελιγμών θα της αφήσουν.

Πάντως όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμη μέχρις ότου θα μπορέσει ένα ρομπότ-μαχητής να σταλεί στα πεδία των μαχών…

Η «Defense Advanced Research Projects Agency» έχει ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια σε εταιρείες κατασκευής ρομπότ, όπως η «Boston Dynamics».

To ρομπότ Atlas εντυπωσίασε πρόσφατα τον κόσμο με τις ικανότητές του, αν και δεν έχει προικιστεί ακόμη με μαχητικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες: τρέχει σε ανώμαλο έδαφος, καταφέρνει να σηκώνεται όρθιο μετά από πτώσεις και να ισορροπεί ακόμη κι όταν δέχεται χτυπήματα με μπαστούνια του χόκεϊ.

Το άρθρο ΗΠΑ: Ετοιμάζεται στρατός ρομπότ για τους πολέμους του μέλλοντος!(videos) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα