Ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση υπαλλήλων και το νέο ΕΣΠΑ

Η αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων, η προγραμματική περίοδος 2014 -2020 (ΣΕΣ) και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε σχέση με την αξιοποίηση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ενημερωτικής ημερίδας που οργανώθηκε από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το υπουργείο Εσωτερικών στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η

ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Πρόεδρου της ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ και Δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ενώ στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Φ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στους στόχους της επόμενης δημοτικής περιόδου. Μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ έκανε λόγο για την επιτυχή εξυγίανση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης, γεγονός το οποίο συνέβαλε στο να βγει «από το κάδρο» της κριτικής η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο γενικός γραμματέας συμφώνησε ότι η πρώτη θητεία των δημάρχων με βάση το πρόγραμμα Καλλικράτη ήταν λειψή καθώς διήρκησε 3,5 χρόνια σε αντίθεση με την 5ετία που προβλέπει ο νόμος για τις επόμενες δημοτικές περιόδους. Παραδέχθηκε ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν έγινε σοβαρή κουβέντα για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξεταστεί και το θέμα της φορολογικής αποκέντρωσης το οποίο απασχολεί χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κ. Ασκούνης: Αναγκαίο η κεντρική εξουσία να εμπιστευτεί την αυτοδιοίκηση

Στην αναγκαιότητα η κεντρική διοίκηση να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο οποίος τόνισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναδειχθεί ως ένας θεσμός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας». Ο κ. Ασκούνης επισήμανε ότι «οι νέοι δήμαρχοι θα πρέπει να απαιτήσουν να μην ταυτίζεται η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών καθώς με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική αναφορά στους στόχους και στα προγράμματα των υποψηφίων». Αναφερόμενος στους απερχόμενους δημάρχους σημείωσε ότι «με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να κρατήσουν όρθιους τους δήμους». Σε σχέση με τα οικονομικά επανέλαβε ότι η αυτοδιοίκηση είχε μείωση σε ποσοστό 60% των πόρων της, ενώ τόνισε ότι «προκαλούν μεγάλο κακό όσοι κάνουν λόγο για διεφθαρμένη τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

«Στη διαφωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο προωθούμενο πρόγραμμα αξιολόγησης με ποσόστωση», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Όπως έκανε γνωστό, μετά από επιστολή της ΚΕΔΕ προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε γραπτώς ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με την κινητικότητα τη διαθεσιμότητα και καμία άλλη υπηρεσιακή μεταβολή. Ο Κ. Ασκούνης υπογράμμισε ότι «η αυτοδιοίκηση συμφωνεί μεν με την αξιολόγηση αλλά με ένα αντικειμενικό πλαίσιο εφαρμογής στο οποίο δεν έχει θέση η ποσόστωση με τον τρόπο που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Για την διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου θα πρέπει να έχει προηγηθεί διάλογος του υπουργείου, με την ΚΕΔΕ και τους εργαζόμενους».

ΠΟΕ ΟΤΑ: Όχι στην αξιολόγηση των εργαζομένων με ποσόστωση

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Αδαμόπουλος επικεντρώθηκε στο θέμα της Αξιολόγησης επισημαίνοντας ότι «αν υλοποιηθεί ο νέος νόμος σχετικά με την ποσόστωση η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλει ένα κανιβαλισμό και μια ανθρωποφαγία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα μεγάλης διεθνούς εταιρείας η οποία επιχείρησε να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και μετά από δύο χρόνια το εγκατέλειψε καθώς διαπίστωσε ότι ήταν αντιπαραγωγικό.

The post Ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση υπαλλήλων και το νέο ΕΣΠΑ appeared first on Attikipress.gr Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα