Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν λιγουρεύεται καρέκλες- Ποιοι πήγαν στο Συνέδριο

«Ιδρύσαμε το Ποτάμι για να αλλάξουμε την ξύλινη ατζέντα της δημόσιας σφαίρας, για να φέρουμε την μεγάλη αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται, για να διορθώσουμε την πορεία της πατρίδας, να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, την εργασία και την παιδεία, για την οποία όλοι μιλούν, αλλά όλοι ξεχνούν, για να αποδώσουμε Δικαιοσύνη», είπε από το βήμα του ιδρυτικού Συνεδρίου ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια

μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες» πρόσθεσε και συνέχισε, λέγοντας: «Δεν θέλουμε κενές περιεχομένου διακηρύξεις, θέλουμε ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές πολιτικές».

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το ρουσφέτι εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι ο συνεκτικός ιστός-η κόλα-του οπισθοδρομικού, λαϊκιστικού συστήματος» και υπογράμμισε ότι το Ποτάμι «θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας». «Ο τσακωμός περί Δεξιάς και Αριστεράς στην Ελλάδα της κρίσης είναι και λίγο εκτός θέματος. Στο κάτω-κάτω η Δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό», επισήμανε ο ίδιος.

Χαρακτήρισε θύματα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα «που αναγκάζονται να κάνουν συνεχώς υποχωρήσεις για να κρατήσουν με το ζόρι τις δουλειές τους», τους δημοσίους υπαλλήλους «που πρέπει να παράγουν μέσα σε ένα καθεστώς αναξιοκρατίας», τους μικρομεσαίους «που πνίγονται από την υπερφορολόγηση» και τους τίμιους επιχειρηματίες «που έχουν να ανταγωνιστούν συμφέροντα επιδοτούμενα από το κράτος με πολιτικούς προστάτες».

Τόνισε ότι από τη μία υπάρχει ο «κυβερνητικός λαϊκισμός» και από την άλλη ο «αριστερός λαϊκισμός». Έστρεψε τα πυρά του κατά της «δήθεν» όπως είπε Αριστεράς, κατηγορώντας την ότι «ποτέ δεν έδωσε μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».

Μιλώντας για το Ποτάμι είπε: «Φτιάξαμε το κίνημα-Δούρειος Ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο αραχνιασμένο κάστρο. Να συναντηθούμε με πολιτικούς που έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν. Πρόσωπα με γνώση και ικανότητα, που είναι έτοιμα να δώσουν τη μάχη πραγματικών μεταρρυθμίσεων χωρίς φοβίες και επαρχιωτισμούς. Γιατί αυτό που σήμερα προέχει είναι μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία».

Οι προτάσεις του «Ποταμιού»

-Νέο εκλογικό σύστημα, αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες για να μην έχουν μέλλον στη πολιτική μόνο όσοι έχουν χρήματα.

-Τα προνόμια και οι παροχές στο πολιτικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν από το μηδέν, όπως και τα προνόμια και οι παροχές σε εκδότες και καναλάρχες.

-Οι θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους να γίνουν οι μισές. Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία- Υγεία –Ασφαλιστικό- Εξαγωγές) να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.

Ελλάδα από την Ευρώπη ζητάει δίκαιη μεταχείριση. Έχει υποχρεώσεις – το κράτος έχει συνέχεια – αλλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέτει και την ανάπτυξη και το χρέος. Δίκαιη αντιμετώπιση σημαίνει να πάρει το «αναπτυξιακό μέρισμα» που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.

-Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

-Σταθερό και δίκαιο, αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα.

Ν-α αποδοθεί δικαιοσύνη.

-Αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις δημόσιες θέσεις.

-Ισχυρές και πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές.

-Αποκέντρωση έτσι ώστε να αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια.

Βίτσας: Χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων

Τον χαιρετισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετέφερε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα «σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την Αριστερά» και ξεκαθαρίζοντας ότι «χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων, από την οποία δεν περισσεύει καμιά και κανείς».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως «ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα», και σημειώνοντας πως «αυτή η δυναμική δεν μπορεί να ανακοπεί». «Εμείς, όμως, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, ακόμα και με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα το τρίπτυχο «ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη» συμπυκνώνει μια διαρκή κοινωνική και πολιτική κίνηση προς όφελος των εξαντλημένων από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα κοινωνικών στρωμάτων.

Κάλεσε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Από την αντιμνημονιακή, αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τους ριζοσπάστες οικολόγους έως και την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά, όπως είπε να συζητήσουν για τις πρωτοβουλίες και τις ανατροπές που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει.

«Το να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα είναι ένα μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων. Από την οποία δεν περισσεύει καμιά και κανείς» δήλωσε.

Ανδρουλάκης: Συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων

«Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που άλλαξε το πολιτικό τοπίο αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μεσαίος χώρος αλλά μια βαθιά ταξική κοινωνία που δεν ελπίζει σε δήθεν έξυπνες κι άχρωμες λύσεις, αλλά θέλει καθαρές απαντήσεις για τις κοινωνικές και γενεαλογικές ανισότητες. Γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος και συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της σημερινής επώδυνης κατάστασης», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού.

«Η ανανέωση που χρειάζεται ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος δεν μπορεί μόνο να έχει απλά ηλικιακή και χρονική έκφραση. Πρέπει να αποτελεί κυρίως μια αλλαγή ηθικών και πολιτικών προτύπων για τη συλλογική μετάβαση σε μια σύγχρονη και προοδευτική αντίληψη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον χώρο της Κεντροαριστεράς που με την πολιτική και πολιτισμική της ηγεμονία των προηγούμενων δεκαετιών κατάφερε, παρ’ όλες τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες να εκφράσει την κοινωνική πρόοδο απέναντι στο συντηρητισμό», πρόσθεσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σύγχρονο τραύμα της Δημοκρατίας μας» τους αλλεπάλληλους διαχωρισμούς που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια ως στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», σε «εθνικούς μειοδότες» και «πατριώτες», σε «παλιούς πολιτικούς» και «νέους τεχνοκράτες», σε δικούς μας και στους άλλους.

«Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας, μπορούμε να προτάξουμε την πολιτική, τη δημοκρατία και τους θεσμούς, κάνοντας το νόμιμο να ταυτίζεται με το ηθικό και το δίκαιο. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναχτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα. Σ’ αυτή τη σχέση θα εδραιωθούν όλες οι μεγάλες αλλαγές που οραματιζόμαστε και εύχομαι η προσπάθεια που ξεκινήσατε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Ποιοι παρέστησαν στο συνέδριο

Στις παρουσίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκαταλέγονται εκείνες των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού, Κατερίνας Μάρκου και Νίκης Φούντα.

Κατά τα άλλα παρέστησαν η ευρωβουλευτής με την Ελιά Εύα Καΐλή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βασίλης Οικονόμου και Πέτρος Τσατσόπουλου, ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, καθώς και ο Γρηγόρης Βαλιανάτος.

Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων χαιρέτισαν τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου του Ποταμιού, πλην Χρυσής Αυγής και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η ΝΔ εκπροσωπήθηκε με το γραμματέα της Πολιτικής Eπιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο, το ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της ΚΕ και ευρωβουλευτή με την Ελιά Νίκο Ανδρουλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Βίτσα.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος ΑνδρουλάκηςΟ γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας με τον Σ. ΘεοδωράκηΠολύς κόσμος στο ιδρυτικό συνέδριο του “Ποταμιού”

The post Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν λιγουρεύεται καρέκλες- Ποιοι πήγαν στο Συνέδριο appeared first on Attikipress.gr Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα