Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας έχει δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων

Στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής λόγω υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών βρίσκεται η χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων (4-6 Νοεμβρίου, Αθήνα), με θέμα «Πολεμάμε τις λοιμώξεις βελτιώνοντας τη συμμόρφωση», οι ομιλητές ανέλυσαν τους κινδύνους που απορρέουν από τη μικροβιακή αντοχή, τόσο σε ατομικό, όσο και σε

συλλογικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο επίτιμος πρόεδρος επιστημονικής εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σαρόγλου, τόνισε ότι αναπόφευκτη συνέπεια της διασποράς των ανθεκτικών μικροβίων και της χρήσης των αντιβιοτικών, αποτελεί η έξαρση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, με αύξηση της διάρκειας νοσηλείας, της νοσηρότητας και της θνητότητας των ασθενών, καθώς και δυσλειτουργία και σημαντική οικονομική επιβάρυνση του Υγειονομικού Συστήματος.

Υπέρογκες οι δαπάνες για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι θάνατοι που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται στις 25.000 και ξεπερνούν τις 23.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα, ενώ σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Παράλληλα, το ετήσιο κόστος των επιπτώσεων των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 28,4 – 33,8 δισεκατομμύρια δολάρια, και στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία άμεση αποζημίωση στα νοσοκομεία για τον έλεγχο των λοιμώξεων, με αποτέλεσμα να απαιτείται η λήψη οικονομικών αποφάσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων ελέγχου των λοιμώξεων.

Προβληματική διαλογή των ιατρικών αποβλήτων

Παράλληλα, άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά νοσοκομεία είναι η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Το θέμα άπτεται της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ, παράλληλα, απαιτεί και σημαντικούς πόρους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, δυστυχώς, στην Ελλάδα η παραγωγή των ιατρικών αποβλήτων παρουσιάζει το φαινόμενο της «υπερδιαλογής», σύμφωνα με το οποίο τα νοσοκομεία φαίνονται να απορρίπτουν πολύ μεγάλες ποσότητες «μολυσματικών» αποβλήτων, σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, εξαιτίας της επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων, δυνητικά επιβαρύνεται το περιβάλλον, ενώ και το κόστος επεξεργασίας των «μολυσματικών» ανέρχεται σε 1.000 – 2.000 ευρώ ανά τόνο, σε αντίθεση με τα κοινά απορρίμματα, για τα οποία το κόστος είναι περίπου 60 ευρώ ανά τόνο.

Πηγή: news.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα