Η τρόικα «στοχεύει» 22 μεγαλοεπιχειρηματίες της Τράπεζας Κύπρου

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα «Stockwatch», 22 μεγαλοεπιχειρηματίες της Τράπεζας Κύπρου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μπει στο «στόχαστρο» της τρόικας.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, «στην έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων της Ε.Ε. για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου, αναφέρεται ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών παραμένει η βασική προτεραιότητα».

«Για τον σκοπό αυτό, η Τράπεζα

Κύπρου θα λάβει μέτρα για να συνεχίσει την ενίσχυση του ισολογισμού της, για να μειώσει τον ELA και να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τονίζει επίσης.

Σημειώνεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα για την ενεργό διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές μονάδες, μια κανονική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μια ειδική για τις κορυφαίες 22 εταιρείες και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Η έκθεση, που αναφέρεται για πρώτη φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα με μεγάλες επιχειρήσεις, δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα. Η λίστα των 22 επιχειρήσεων, περιλαμβάνει μεγάλους ομίλους εταιρειών, ορισμένες εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, με δανειακά ανοίγματα που, όπως αναφέρθηκε επανειλημμένα στη βουλή, φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ.

Με μια εστιασμένη προσέγγιση, τονίζεται στην έκθεση, θα επιχειρηθεί ώστε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτών των 22 εταιρειών και developers να αρχίσουν να εξυπηρετούνται ή να μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ανάκτηση των εξασφαλίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα