Η τελετή της… φτώχειας

-Ανησυχητική η αύξηση, τα τελευταία χρόνια, του αριθμού των σορών, άπορων και αγνώστων στοιχείων ανθρώπων, που θάβονται στο Γ’ Κοιμητήριο Αθηνών δημοσία δαπάνη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Όπως η ζωή, έτσι και ο θάνατος κοστολογείται και μάλιστα ακριβά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δόσεις και τα γραμμάτια να μη μπαίνουν μόνο στις τράπεζες, αλλά και στα…γραφεία τελετών, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να πληρώσουν στις μέρες μας

ακόμα και την τελετή ταφής των αγαπημένων τους προσώπων. Η αδυναμία εξόφλησης των τελετών από τους συγγενείς των εκλιπόντων αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών, που έρχονται τελευταία αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες, ενώ όπως υποστηρίζουν, το άνοιγμα του επαγγέλματος θα βάλει «ταφόπλακα» στον κλάδο τους. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη για τους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, που πολλοί από αυτούς σκέφτονται σοβαρά πλέον το λουκέτο.

Κρίση – ταφόπλακα και για τα γραφεία τελετών

Ο κ. Φάνης Μπαμπούλας, που είναι από τους πλέον γνωστότερους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών στην Ελλάδα, με έδρα τη συμπρωτεύουσα, μιλώντας στην «Αττική» τόνισε αρχικά πως, «από το 2009 και μετά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο τα πράγματα, καθώς πολύς κόσμος δεν έχει λεφτά για τα έξοδα της κηδείας των δικών τους ανθρώπων. Τα ΄΄φέσια΄΄ είναι πάρα πολλά και είναι αρκετοί εκείνοι που μας χρωστάνε χρήματα από τελετές ταφής που έγιναν ακόμη και πριν από 6-8 μήνες», για να μας εξηγήσει στη συνέχεια ο ίδιος ότι, «σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνουμε τα πάντα. Και να σκεφτεί κανείς, πως τα το ελάχιστο ποσό για μια τελετή αγγίζει τα 1.000-1.200 ευρώ, χωρίς τα έξοδα της κηδείας. Εφόσον προσθέσουμε και αυτά φτάνουμε στα 2.500 με 3.000 ευρώ…». Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Μπαμπούλας «αν και η επιχείρηση μας εν προκειμένω πάει καλά, γενικότερα υπάρχει κρίση στον κλάδο και είναι φυσικό από τη στιγμή που υπάρχουν 5.000 γραφεία τελετών στη χώρα μας, ενώ η Ουγγαρία έχει μόλις γύρω στα 450», για να καταλήξει εκτιμώντας πως «ο τζίρος είναι πεσμένος στο 90% των γραφείων τελετών».

«Φέσια», παρά τις… εκπτώσεις

Εντάσσοντας την επιχείρησή του σε αυτές που αντιμετωπίζουν άμεσα οικονομικό πρόβλημα, ο κ. Αντώνης Καρούζος με γραφείο τελετών στην περιοχή της Αθήνας μας ανέφερε ότι, «η κίνηση έχει πέσει αισθητά, εμείς έχουμε ρίξει τις τιμές και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τα χρωστούμενα πολλών μηνών. Είναι ευνόητο, πως ο συνδυασμός όλων αυτών μας μειώνει σε μεγάλο βαθμό το κέρδος, το οποίο πλέον είναι ελάχιστο. Αν υπολογίσουμε και τον αυξημένο ανταγωνισμό, τότε δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση». Όσον αφορά στο αν αναλαμβάνουν κηδείες ανθρώπων με οικονομικά προβλήματα, ο κ. Καρούζος επεσήμανε ότι, «βεβαίως και κάνουμε τις κηδείες ανθρώπων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα οικονομικά έξοδα της τελετής, κάνοντας μια ΄΄έκπτωση΄΄, αν και υπάρχουν πολλοί που μας χρωστούν ένα χρόνο πίσω…», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι, «για τους περισσότερους από εμάς τα πράγματα πάνε χάλια, ενώ τώρα που άνοιξε και

Keywords
Αναζητήσεις
γραφεια τελετών τιμές, γραφεια τελετων στη κριση
Τυχαία Θέματα