Η Συρία δίχασε τους G20

Η πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου των G20 επιβεβαίωσε τον διχασμό που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σχολίασε μέσω του twitter του σχετικά: «Το δείπνο εργασίας βαδίζει προς το τέλος του. Σε αυτό επιβεβαιώθηκε η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».

Στον ΟΗΕ η αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουερ, κατηγόρησε τη Ρωσία

ότι «κρατά σε ομηρία» το Συμβούλιο Ασφαλείας, εμποδίζοντας τις αποφάσεις. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με τη σειρά του τόνισε ότι επιστήμονες στα εργαστήρια του Πόρτον Ντάουν εντόπισαν ίχνη αερίου σαρίν σε ρούχα και δείγματα από το έδαφος. Ωστόσο, ο Άσαντ επέρριψε την ευθύνη στους αντάρτες, ενώ Κίνα και Ρωσία έχουν αρνηθεί να συμφωνήσουν σε μία λύση ενάντια στη Συρία.

Όπως όλα δείχνουν, ΗΠΑ και Γαλλία είναι οι μοναδικοί των G20 που συμφωνούν σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η Κίνα και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε ανάληψη βίαιης δράσης χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα είναι παράνομη.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, που καλύπτουν τις εργασίες της Συνόδου, επισημαίνουν ότι οι απόψεις των ηγετών της G20 αναφορικά με οποιαδήποτε αμερικανική ενέργεια ενάντια στη Συρία ανησυχεί πολύ λιγότερο τον Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με τις πραγματικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει στις ΗΠΑ.

«Ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας-ΗΠΑ στους G20

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις των υπερδυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας στη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη. Πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητά να βρίσκεται όσο πιο μακριά γίνεται από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος «έστησε» για μισή ώρα τους υπόλοιπους 19 ηγέτες στο επίσημο δείπνο στο μέγαρο Πέτερχοφ. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου των υπόλοιπων 18 ηγετών, ο Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ .

Να αναφερθεί ότι τη ρήξη στις σχέσεις Ομπάμα-Πούτιν έφερε η χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, απόφαση που οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου. Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει και το θέμα της Συρίας, με τον Ομπάμα να τάσσεται υπερ της στρατιωτικής επέμβασης και τον Πούτιν να εμφανίζεται επιφυλακτικός.
Το στίγμα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών έδωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοβ, ο οποίος δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ χρειάζονται «επαναδιατύπωση». «Θέλουμε στοιχεία και θέλουμε να διατηρήσουμε καλή επαφή με τις ΗΠΑ. Oι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ χρειάζονται "επαναδιατύπωση". Σε αυτό που δε συμφωνούμε είναι ότι ο καθένας στον κόσμο μπορεί να επιβάλει τη θέση του σε κάποια άλλη χώρα», εσχολίασε.

«Αμφιβάλλω αν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι η πλειονότητα του λαού δεν υποστηρίζει τον Ασαντ. Δεν έχουμε στοιχεία σχετικά. Είναι αδύνατο να πούμε ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) εξέφρασαν ανησυχία ότι μία στρατιωτική επέμβαση μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα