Η πρώτη απόφαση στη δίκη του Τσοχατζόπουλου

Δικαιώθηκε από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων, η παράσταση του ελληνικού Δημοσίου στη θέση της πολιτικής αγωγής, στη δίκη του Άκη Τζοχατζόπουλου. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του Δημοσίου να παρασταθεί και τόνιζαν ότι η δίκη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε πως το Δημόσιο δικαιούται να διεκδικήσει τη βλάβη που υπέστη, ξεχωριστά από καθέναν από τους κατηγορούμενους.

Εν τω μεταξύ, μετά από διακοπή δώδεκα (12) σε εξέλιξη

βρίσκεται, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων 28 προσώπων που κατηγορούνται ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από μίζες και «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μέσω off shore εταιρειών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «δραστηριοποιήθηκαν με τρόπο μεθοδικό, επί σειρά ετών και πέτυχαν να πραγματοποιηθούν πλήθος συναλλαγών για την νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων του πρώην υπουργού και να διακινηθούν σε μία δαιδαλώδη διαδρομή τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιριών, τραπεζικών λογαριασμών, παρένθετων προσώπων και εξωχώριων εταιριών, με σκοπό να συγκαλύψουν την αληθινή προέλευση της περιουσίας εν γνώση τους ότι τα έσοδα αυτά προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα».

Όπως όλα δείχνουν η δίκη θα ξεκινήσει με πολλές ενστάσεις. Ο πρώην υπουργός έχει και στο παρελθόν κάνει λόγο για ακυρότητα του κατηγορητηρίου και πολιτική δίωξη σε βάρος του, ενώ στον αντίποδα ο εξάδελφός του έχει μιλήσει για πρόσωπα και εταιρίες ανοίγοντας το θέμα των προμηθειών από τα εξοπλιστικά. Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού θα επιδιώξουν νομικά την παραγραφή των αδικημάτων.

Το δικαστήριο θα κληθεί να αναζητήσει και να αποτιμήσει ποινικά τον ρόλο του κάθε εμπλεκόμενου στην διαδρομή της μίζας από τα εξοπλιστικά αλλά και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο διήρκεσε για περισσότερα από 10 χρόνια, με την τοποθέτησή του κυρίως σε ακίνητα.

Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός, αντιμετωπίζει ποινή που μπορεί να φθάσει έως και 20 χρόνια ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του εξαδέλφου του Νικόλαου Ζήγρα, ο οποίος είναι και ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που έχει παραδεχθεί την ενοχή του, ισχυριζόμενος ότι σε αυτή την ιστορία τον ενέπλεξε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

«Δηλώνω την ενοχή μου για τις κατηγορίες που έχω ομολογήσει στον ανακριτή για την υπόθεση στην οποία με ενέπλεξε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ζητώ συγγνώμη και την επιείκειά σας», είχε πει.

Keywords
Τυχαία Θέματα