Η πρόταση του ESM για ελάφρυνση του χρέους κατά 21,8%

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η Wall Street Journal έφερε στη δημοσιότητα την εξασέλιδη πρόταση του ESM, για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω των βραχυπρόθεσμων μέτρων, κατά 21,8% μέχρι το 2060.

Οι δανειστές της χώρας προτείνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και το «πάγωμα» του επιτοκίου σε ορισμένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2060.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού

χρέους, θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστεί και το σχετικό ζήτημα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης

Ο κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξέλιξη η οποία θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε δεύτερη φάση, ο ESM προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη από 28,3 έτη σήμερα, ενώ ένα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές του ESM καθιστούν σαφές ότι ο ακριβής αντίκτυπος των συγκεκριμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές

Το άρθρο Η πρόταση του ESM για ελάφρυνση του χρέους κατά 21,8% εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα