Η ώρα του εισαγγελέα για την υπόθεση Γιακουμάκη ‏

Η ώρα του εισαγγελέα για την πολύκροτη υπόθεση της αυτοχειρίας του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη έφθασε!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κοντά τρεις μήνες από την ημέρα, που ο σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων βρέθηκε νεκρός και τα όσα τραγικά αποκαλύφθηκαν για το bullying, που υφίστατο κατά καιρούς από τους «σκληρούς» της Σχολής, η Αστυνομία ολοκλήρωσε την ογκώδη δικογραφία, η οποία ήδη βρίσκεται στα χέρια του δικαστικού λειτουργού.

Ο εισαγγελέας, που από την αρχή παρακολουθούσε στενά την προανακριτική έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας, λίγες μόλις ώρες πριν

από την παράδοση της δικογραφίας, προχώρησε σε μια κεραυνοβόλα κίνηση.

«Να παραδώσουν όλοι οι αναφερόμενοι στη δικογραφία τα κινητά τους»

Έδωσε εντολή στην αστυνομία, οι πέντε-έξι αναφερόμενοι στη δικογραφία ως «πρωταγωνιστές» του παραλυτικού bullying σε βάρος του καλοκάγαθου, χαμηλών τόνων, σπουδαστή από το Ρέθυμνο, να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και όποια άλλη συσκευή καταγραφής εικόνας και ήχου βρισκόταν στην κατοχή τους! Ο ίδιος δικαστικός λειτουργός, αφού άφησε να περάσει καιρός για να «αποκοιμίσει» προφανώς τους εμπλεκόμενους «στις πλάκες της ντροπής»,συνόδευσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττικήfreepress», την απόφασή του με την εντολή να αποσταλούν τα κατασχεθέντα στα εγκληματολογικά εργαστήρια!

Ψάχνουν σε κινητά και συσκευές για σβησμένα βίντεο

Το ερώτημά του προς τους ειδικούς των εργαστηρίων αστυνομικούς αφορά το αν βρεθούν, έστω σβησμένα, βίντεο και αν υπάρξει η τεχνική δυνατότητα να ανασυρθούν! Είναι προς το παρόν άγνωστο το σκεπτικό του εισαγγελικού λειτουργού, αλλά δεν αποκλείεται να έχει σχέση με πληροφορία που έχει λάβει.Στο μεταξύ, η ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση αυτοχειρίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η ιστορία του οποίου συγκλόνισε το πανελλήνιο και έγινε αιτία όλοι οι εμπλεκόμενοι της μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας να δουν με άλλο μάτι τον επαχθή και απαράδεκτο σχολικό εκφοβισμό αδυνάτων από δήθεν δυνατούς, έκλεισε με την κατάθεση μιας 19χρονης κοπέλας.

19χρονη φοιτήτρια: «Τα Χριστούγεννα μου ζήτησε ο Βαγγέλης να γίνω το κορίτσι του, είχα όμως άλλη σχέση. Συνεχίσαμε ως φίλοι»

Ήταν η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στενή για χρόνια φίλη της αδελφής του Βαγγέλη, από την οποία, λίγες ημέρες πριν από την εξαφάνισή του από τη σχολή, είχε ζητήσει «να γίνει το κορίτσι του».Η κοπέλα, που κλήθηκε να φωτίσει και την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Βαγγέλης, επιβεβαίωσε τα γεγονότα, λέγοντας ότι ουδέποτε της ανέφερε στις συναντήσεις τους ο Βαγγέλης όσα απίστευτα υφίστατο στη Σχολή. «Με ρώτησε αν θέλω να γίνω το κορίτσι του. Του εξήγησα ευγενικά ότι δεν μπορώ, γιατί έχω άλλη σχέση. Όταν απάντησα αρνητικά στην πρότασή του, μου ζήτησε συγνώμη γιατί δεν ήξερε ότι είχα άλλη σχέση». Αυτή ήταν η απάντησή της στην ερώτηση των αστυνομικών της Ασφάλειας Ιωαννίνων, αν πράγματι της είχε προτείνει να συνάψουν συναισθηματική σχέση.

Η Αστυνομία ήθελε να δει αν η απάντηση τον επηρέασε αρνητικά

Οι αστυνομικοί εξέτασαν τη φοιτήτρια για να διαπιστώσουν αν μετά την όποια απάντησή της, είχε αντιληφθεί το παραμικρό στη συμπεριφορά του Βαγγέλη.Η προσέγγιση του άτυχου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής στη 19χρονη, έγινε τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν βρέθηκαν και οι δύο στην πόλη τους, το Ρέθυμνο, για τις γιορτές. «Εκεί, συνεχίζει η κοπέλα, ενώ πίναμε καφέ, πήγαμε λίγο παράμερα γιατί ήθελε κάτι να μου πει. Με ρώτησε αν θέλω να γίνω κορίτσι του. Του εξήγησα ότι δεν γίνεται γιατί έχω άλλη σχέση, από την οποία είμαι ικανοποιημένη.Μου έκανε εντύπωση η πρότασή του, αφού γνώριζε από την αδερφή του ότι είχα σχέση, ενώ δεν είχαμε και ιδιαίτερες επαφές, που να δικαιολογούν την τόσο ξαφνική προσέγγισή του».

«Δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα»

Σύμφωνα με την ίδια, ο άτυχος νεαρός δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την απάντηση, ζήτησε συγνώμη για την πρότασή του, λέγοντας ότι δεν γνώριζε πως είχε σχέση. Συναντήθηκαν λίγες ημέρες αργότερα, κανονίζοντας πώς θα επιστρέψουν στα Ιωάννινα και μάλιστα, αφότου επέστρεψαν στον τόπο όπου σπουδάζουν, την ξαναπήρε τηλέφωνο (δύο φορές μέσα στον Ιανουάριο) για να βγουν για καφέ. «Είχα εξεταστική και διάβαζα πολύ και του είπα να το κανονίσουμε, όταν θα τελείωνα τις εξετάσεις», πρόσθεσε η 19χρονη φοιτήτρια. Όπως αποκάλυψε στους άνδρες της Ασφάλειας η νεαρή, γνωριζόταν με τον 19χρονο από τα παιδικά τους χρόνια και καθότι και η ίδια φοιτήτρια στα Ιωάννινα, είχε συναντηθεί μαζί του αρκετές φορές στην πόλη όπου σπούδαζαν.

«Έμαθα όσα περνούσε από τα ΜΜΕ»

«Γνώριζα τον Βαγγέλη από τα παιδικά μας χρόνια. Είμαι πολύ φίλη με την αδερφή του. Όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η φίλη μου μού είπε αν χρειαστώ κάτι τον πρώτο καιρό να απευθυνθώ στον Βαγγέλη, που ήταν ήδη στην Γαλακτοκομική Σχολή. Είχαμε πιει αρκετές φορές καφέ μαζί όταν πρωτοπήγα εκεί και με είχε βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά η φοιτήτρια στην κατάθεσή της.Ερωτηθείσα για το κατά πόσο είχε διακρίνει σε αυτές τις επαφές που είχε με τον Βαγγέλη κάτι παράξενο, απάντησε: «Δεν είχα καταλάβει να απασχολεί κάτι έντονα τον Βαγγέλη. Δεν μου είχε πει τίποτα για εκείνα που διάβασα μετέπειτα στα ΜΜΕ ότι περνούσε στη Γαλακτοκομική Σχολή».

Οι καταθέσεις της οικογένειας και η φράση-καταπέλτης της Μαρίας Γιακουμάκη

Εν τω μεταξύ κατέθεσαν εκ νέου στην Ασφάλεια η μητέρα του άτυχου σπουδαστή, Μαρία Γιακουμάκη, ο πατέρας του, η αδερφή του και ο αδερφός του. Η Μαρία Γιακουμάκη δεν φαίνεται να άλλαξε πολλά από την κατάθεση που είχε δώσει στο πλαίσιο της ΕΔΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Γαλακτοκομική Σχολή και τις τυχόν ευθύνες της διεύθυνσης.Επανέλαβε ότι ο Βαγγέλης δεν δέχθηκε να ακολουθήσει τους συσπουδαστές του σε εκδρομή στα Ζαγοροχώρια και προτίμησε να μείνει μόνος στη Σχολή, όταν πληροφορήθηκε ότι θα μετείχε και ο «αρχηγός των σκληρών», που είχε πια αποφοιτήσει από την προηγούμενη χρονιά.

Η απογοήτευση της 25ης Ιανουαρίου

Κατέθεσε επίσης ότι πληροφορήθηκε εκ των υστέρων ότι ο Βαγγέλης έφερε βαρέως ότι στις σκηνές του τελευταίου bullying της 25ης Ιανουαρίου, ημέρας των εκλογών, συμμετείχαν και σπουδαστές, που θεωρούσε ως τότε φίλους του…Η μητέρα του Βαγγέλη κλείνει την κατάθεσή της με μια φράση, που αναμένεται να παίξει τον ρόλο της στην δικαστική εξέλιξη:

«Πιστεύω ότι συμπεριφέρονταν βίαια και γνώριζαν ότι δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα»

«Πιστεύω ότι οι παραπάνω συμφοιτητές του Βαγγέλη συμπεριφέρονταν βίαια στον γιο μου με πρόθεση και γνώριζαν ότι με τις πράξεις τους αυτές του δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε η μητέρα του Βαγγέλη, ενώ την ίδια ώρα έρχονται στο φως πληροφορίες για μια κατάθεση-φωτιά, που συμπεριελήφθη στη δικογραφία τις τελευταίες ημέρες.Ο Βαγγέλης, λίγες ημέρες πριν από την εξαφάνισή του, είχε τραυματιστεί από συμφοιτητή του και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο!Το περιστατικό συνέβη όταν διασκέδαζε σε κλαμπ με παρέα νεαρών και κάποια στιγμή ένας συμφοιτητής του προσπάθησε να σπάσει ένα ποτήρι.

Πώς τραυματίστηκε από σπασμένο ποτήρι ο Βαγγέλης

Ο Βαγγέλης επιχείρησε να τον εμποδίσει, εκείνος όμως επέμεινε, με αποτέλεσμα να το σπάσει τελικά και τα γυαλιά να κόψουν στο χέρι του Βαγγέλη και να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου του έκαναν ράμματα. Στις συμπληρωματικές καταθέσεις, που δόθηκαν, περιγράφονται αρκετά περιστατικά, ενώ ένας από τους σπουδαστές περιγράφει:

«Είχε φθάσει στα όριά του…»

«Είχε φτάσει στα όριά του, κάτι που μας έδωσε να καταλάβουμε κάνοντας μια κίνηση με το χέρι στο κεφάλι του, σαν να έλεγε ότι τον είχαν τρελάνει. Μάλιστα ήταν στιγμές που έλεγε κάτι ασυναρτησίες, μουρμούριζε κάτι για παράθυρο και καταλάβαμε ότι είχε φτάσει σε σημείο να θέλει να κάνει ακόμη και κακό στον εαυτό του»… Είναι πια η ώρα του εισαγγελέα. Οι αποφάσεις του για άσκηση διώξεων και το περιεχόμενό τους αναμένονται με κομμένη την ανάσα…

Keywords
Τυχαία Θέματα