Νότιο Σουδάν: Ο στρατός κατηγορείται για ωμότητες σε βάρος αμάχων

Ο στρατός του Νότιου Σουδάν διέπραξε "αδικαιολόγητες και φρικτές" βιαιότητες κατά την πρόσφατη στρατιωτική επίθεσή του εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα μία περιφερειακή οργάνωση διαμεσολάβησης, ενώ στη χώρα μαίνεται πόλεμος εδώ και 17 μήνες.

Η Igad, η διακυβερνητική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν οκτώ χώρες της ανατολικής Αφρικής, καταδίκασε τις "αδικαιολόγητες και φρικτές ενέργειες" του στρατού του Νότιου Σουδάν, κάνοντας λόγο σε μία ανακοίνωση για "βιαιότητες εναντίον των αμάχων, σοβαρές παραβιάσεις
των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατεστραμμένα χωριά".

Η επίθεση, που ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου στην πλούσια σε πετρέλαιο πολιτεία Ουνιτέ, είναι από τις πιο μεγάλες που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στο πιο νεαρό κράτος του κόσμου, το οποίο απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011.

Η επιχείρηση αυτή σημαδεύτηκε από βιασμούς, απαγωγές, καταστροφές πόλεων και λεηλασίες της ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

"Οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρεία στρατιωτική επίθεση εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις κομητείες Ρουμπκόνα, Μαγιόμ, Γκιτ, Κοχ και Μαγεντίτ της πολιτείας Ουνιτέ", ανέφερε η Igad.

"Είναι εξάλλου όλο και πιο ξεκάθαρο πως η επίθεση επεκτείνεται στις πολιτείες Τζόνγκλεϊ και Άνω Νείλος", πρόσθεσε η περιφερειακή οργάνωση.

Περίπου 500.000 άμαχοι στερούνται "βασικών υπηρεσιών" στην πολιτεία Ουνιτέ, αφότου οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις αποχώρησαν από τη ζώνη των μαχών, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών για το Νότιο Σουδάν, Τόμπι Λάνζερ.

Σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς από τα 12 εκατομμύρια των Νοτιοσουδανών χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρά διατροφικά προβλήματα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όμως ο εκπρόσωπος του στρατού του Νότιου Σουδάν Φιλίπ Αγκέρ δήλωσε πως οι δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση αντέδρασαν ευρισκόμενες "σε νόμιμη άμυνα" και απέρριψε τις κατηγορίες για βιαιότητες.

Ο στρατός έχει "έναν κώδικα για τις επιχειρήσεις του που δεν του επιτρέπει να καίει χωριά ή να επιτίθεται σε αθώους πολίτες", είπε.

Τα δύο στρατόπεδα μάχονται από το 2013 σε έναν πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους και δύο εκατομμύρια εκτοπισμούς.

Στον πόλεμο, που συνοδεύεται από εθνοτικές σφαγές, αντιπαρατίθενται ο στρατός που είναι πιστός στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και οι δυνάμεις των ανταρτών που πρόσκεινται στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο προσπαθειών, οι ειρηνευτικές συνομιλίες, στις οποίες μεσολαβούσε η Igad, κατέληξαν σε αποτυχία τον Μάρτιο, ύστερα από μια σειρά συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός που παραβιάζονταν συστηματικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα