Η μυστική αποστολή του BBC στη Βόρεια Κορέα

Εναντίον του BBC στράφηκε το το London School of Economics, καθώς όπως υποστηρίζει το πανεπιστήμιο, το τηλεοπτικό δίκτυο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή φοιτητών εν αγνοία τους.

Ο John Sweeney, ρεπόρτερ του BBC και συγκεκριμένα του δημοφιλούς προγράμματος Panorama χρησιμοποίησε σαν δούρειο ίππο την

αποστολή του London School of Economics στη Βόρεια Κορέα με σκοπό να καταγράψει εικόνες χωρίς να τον αντιληφθούν οι αρχές της χώρας.

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι στους φοιτητές είχε ειπωθεί ότι θα τους συνόδευε «ένας δημοσιογράφος», αλλά ότι δεν είχε καταστεί σαφής ο στόχος του καναλιού να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη ως πρόφαση για να γυρίσει μυστικά ένα ντοκιμαντέρ.

«Δεν επρόκειτο για επίσημο ταξίδι του LSE. Πρόσωπα που δεν ήταν φοιτητές και το BBC το διοργάνωσαν και χρησιμοποίησαν τον όμιλο (του πανεπιστημίου) για να προσελκύσουν ορισμένους φοιτητές και να δώσουν (στο ταξίδι) ψεύτικο χαρακτήρα», έγραψε ο Κρεγκ Καλχούν, διευθυντής του LSE στο Twitter.

«Οι φοιτητές δεν ενημερώθηκαν προκαταβολικά ότι τρία άτομα θα έμπαιναν στη χώρα χρησιμοποιώντας την αποστολή του LSE για να κινηματογραφήσουν πλάνα για το ντοκιμαντέρ Panorama. Τα όσα έγιναν από πλευράς BBC πλήττουν την εικόνα και την ακαδημαϊκή ακεραιότητα του LSE.», αναφέρει email που έστειλε το LSE σε όλους τους φοιτητές και τους καθηγητές.

Το ίδιο email αναφέρει ότι ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ζήτησε από το BBC να μην προβάλλει το ντοκιμαντέρ, που είναι προγραμματισμένο να προβληθεί αύριο Δευτέρα, αλλά ο γενικός διευθυντής του καναλιού αρνήθηκε.

«Οι φοιτητές είχαν όλοι επαρκώς προειδοποιηθεί για τους πιθανούς κινδύνους να ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα με τον δημοσιογράφο ως μέλος της αποστολής τους», αναφέρει εκπρόσωπος του BBC στην ιστοσελίδα του.

«Αυτό περιελάμβανε και προειδοποίηση για τον κίνδυνο σύλληψης και κράτησης τους και για το ότι μπορεί να μην τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν μελλοντικά στη Βόρεια Κορέα».

Αλλά και ο Σουίνεϊ υπερασπίστηκε τις πράξεις του στο Twitter. «Το LSE εξέδωσε ανακοίνωση την οποία αμφισβητούμε. Όντως πήγαμε στη Βόρεια Κορέα σε μυστική αποστολή... Οι φοιτητές του LSE γνώριζαν και είχαν κατανοήσει τους κινδύνους πριν από το ταξίδι. Και συναίνεσαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα