Έγινε επιτυχής μεταμόσχευση τεχνητού νεφρού

Αναπτερώνει τις ελπίδες των νεφροπαθών η είδηση ότι τεχνητά νεφρά μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε πειραματόζωα! Μάλιστα, τα νεφρά αυτά άρχισαν να λειτουργούν παράγοντας ούρα, αν και σε μικρότερη ποσότητα από τη φυσιολογική.

Το σημαντικό αυτό επίτευγμα των Αμερικανών γιατρών στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής αλλάζει τα δεδομένα για τους νεφροπαθείς, αν και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι η νέα τεχνική εφαρμοστεί σε ασθενείς.

Ο βασικός πλέον στόχος των επιστημόνων είναι να πάρουν ένα φυσιολογικό ανθρώπινο νεφρό και

να αφαιρέσουν όλα τα παλαιά κύτταρά του, αφήνοντας απλώς μια «σκαλωσιά» από πρωτεΐνες κολλαγόνου, πάνω στην οποία θα καλλιεργηθούν και θα αναγεννηθούν νέα νεφρικά κύτταρα, με βάση μια «μαγιά» κυττάρων που θα έχουν ληφθεί από τον ίδιο τον ασθενή.

Έτσι, θα αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των διαθέσιμων για μεταμόσχευση οργάνων, ενώ το νέο νεφρό θα γίνει πιο εύκολα ανεκτό από τον οργανισμό του λήπτη, οπότε δεν θα χρειάζονται φάρμακα που καταστέλλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός του, αλλά έχουν παρενέργειες.

Σήμερα, τα νεφρά είναι τα όργανα με την μεγαλύτερη ζήτηση για μεταμοσχεύσεις διεθνώς, όμως η προσφορά τους από δότες είναι ανεπαρκής, ενώ συχνά απορρίπτονται από τον οργανισμό των ασθενών ως μη συμβατά (περίπου το 40% απορρίπτονται μέσα σε μια δεκαετία μετά την επέμβαση).

Keywords
Τυχαία Θέματα