Η Μέρκελ και η γερμανική πολιτική ηγεσία υπεραμύνονται της Συνθήκης Σένγκεν

Υπέρ της διατήρησης της Σένγκεν τάσσεται η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, παρά τις αντιδράσεις από εκπροσώπους άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές προς τις χώρες τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της διατήρησης της Συνθήκης Σένγκεν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον 400 ατόμων στο Δημαρχείο του Αμβούργου,

υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής.

Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά «να μου λένε άνθρωποι ότι ‘υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν”. Και τους απαντώ ‘Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση – εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα» απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.
«Η ικανότητα της ΕΕ να βρίσκει κοινές απαντήσεις» αποτελούσε πάντα τη δύναμή της, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, όπως και στην περίπτωση, όπως σημείωσε, του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Κάμερον για την διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Συρία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι συμμετέχοντες, τα τρόφιμα για τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς στην Εγγύς και την Μέση Ανατολή δεν θα περικοπούν, ενώ πολλά από τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο.

Εξοδος από τη Σένγκεν=Διάλυση της ΕΕ προειδοποιούν Γκάμπριελ-Σταϊμάγερ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κινούνται και τα άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.
Για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της στάσης κάποιων χωρών στην προσφυγική κρίση προειδοποιούν ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και χαρακτηρίζουν «ψευδο-λύση» ενδεχόμενο αποκλεισμό μιας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ικανή για δράση και ικανή για δυναμικές κοινές λύσεις», αναφέρουν σε επιστολή τους και συμπληρώνουν ότι η Ε.Ε. βρίσκεται ενώπιον της μάλλον μεγαλύτερης πρόκλησης της ιστορίας της.

Απορρίπτουν τα αιτήματα για πλήρη απομόνωση της Ευρώπης και ζητούν την βελτίωση του ελέγχου της προσφυγικής κίνησης και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ομολογούν, για να προσθέσουν: «Χρειαζόμαστε περισσότερη ειλικρίνεια στη συζήτηση. Σε αυτή την ειλικρίνεια περιλαμβάνεται και το ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Μια επίσημη αποβολή ενός κράτους-μέλους από την Ζώνη Σένγκεν ή ένας de facto αποκλεισμός είναι ψευδολύσεις που δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή συζήτηση».

«Δεν μπορείς έτσι απλά να καθορίσεις εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης χωρίς να λάβεις υπ´ όψιν τα κράτη-μέλη που τα αφορά (…) Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνο να απαιτεί, αλλά πρέπει και να βοηθά. Ειδικά στην φύλαξη των συνόρων είναι απαραίτητη επιπλέον στήριξη – υλική, οικονομική και σε προσωπικό», επισημαίνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα