Η «μάχη» της Αθήνας και η πρώτη δημοσκόπηση

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Δημοτικές εκλογές σημαίνει, πρώτα από όλα, μάχη στους μεγάλους δήμους. Οι περισσότεροι πολίτες, έπειτα από δέκα χρόνια, μπορεί να μη θυμούνται ποιος ήταν ο δήμαρχος του όμορου δήμου τους, όμως σίγουρα γνωρίζουν ποιος διετέλεσε τοπικός άρχοντας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας είναι αυτοί που πανηγυρίζονται περισσότερο από τα κόμματα, σε περίπτωση που υπερψηφιστεί ο υποψήφιός τους – και που δημιουργούν έντονο προβληματισμό, εάν τελικά απολέσουν την τοπική εξουσία.

Αυτή τη φορά, η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί εν μέσω πολύ συγκεκριμένων και μάλλον πρωτόγνωρων συνθηκών. Πρώτα από όλα, οι εκλογές θα γίνουν εν τω μέσω μνημονιακών χρόνων, με την κρίση να είναι πανταχού παρούσα στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση και οι επιπτώσεις της αναμένεται να επηρεάσουν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων, πολλοί από τους οποίους θα διαλέξουν ψήφο διαμαρτυρίας και όχι εμπιστοσύνης προς κυβέρνηση, πολιτικούς και κόμματα.

Παράλληλα, είναι οι πρώτες δημοτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών που τα μεγάλα κόμματα είναι σαφώς αποδυναμωμένα. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι δύο σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν ξεπερνούν μαζί το 40%, ενώ άλλες εποχές συγκέντρωναν τουλάχιστον διπλάσια ποσοστά. Πιο αποδυναμωμένο είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα συνεργαστεί με τους νεοφερμένους «58» σε επίπεδο ευρωεκλογών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ισχυρή άνοδος της αριστεράς αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που «απειλεί» να κυριαρχήσει στους μεγάλους δήμους κόντρα στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Σημαντική παραμένει και η απήχηση του κόμματος της Χρυσής Αυγής στην κοινή γνώμη, παρά τον πόλεμο που έχει δεχθεί, έπειτα από κυβερνητικές και δικαστικές αποφάσεις που οδήγησαν πρωτοκλασάτα στελέχη της στη φυλακή.

Επιπλέον, στο πολιτικό σκηνικό περιλαμβάνονται οι διασπαστικές κινήσεις στα κόμματα, καθώς αρκετοί πολιτικοί, κυρίως από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, επέλεξαν να θέσουν υποψηφιότητα για συγκεκριμένους δήμους, χωρίς τη στήριξη του κόμματός τους. Το «αντάρτικο» των πολιτικών αυτών αναμένεται να προκαλέσει διασπαστικές τάσεις στο εκλογικό σώμα της παράταξής τους, με συνέπεια μικρότερο ή μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και ταυτόχρονα, την ενίσχυση των αντιπάλων τους.

Αθήνα: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Ειδικότερα, για τον δήμο της Αθήνας, τα πράγματα δείχνουν ιδιαίτερα ρευστά. Καταρχάς, υπάρχει η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο έχει δηλώσει ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος, απευθύνοντας μάλιστα πρόσκληση στα κόμματα για τη στήριξή του. Μέχρι στιγμής, μόνο η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη στήριξή της στον κ. Καμίνη. Ανάλογη κίνηση και από έναν «πρώην», τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος δεν θα έχει την ασφάλεια που θα του πρόσφερε μία ενδεχόμενη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία επέλεξε να προωθήσει την υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Οι δύο υποψηφιότητες πολιτικών που προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται πάντως να προβληματίζουν τον πρωθυπουργό: «Όποιος καταθέτει καταθέτει», δήλωσε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι δύο βουλευτές της Ν.Δ. ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για τον ίδιο δήμο. Διαφορετική γνώμη έχει πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά επιδοκίμασε τη διάσπαση στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, φιλοδοξώντας να επικρατήσει στον πρώτο δήμο της χώρας, με υποψήφιο τον μόλις 34χρονο οικονομολόγο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Σε ψήφο διαμαρτυρίας ποντάρει η Χρυσή Αυγή, με τον Ηλία Κασιδιάρη να είναι πεπεισμένος πως θα καταφέρει να φτάσει ως το τέλος. Ηχηρή η υποψηφιότητα του Βασίλη Καπερνάρου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αναμενόμενη του Νίκου Σοφιανού από το ΚΚΕ. Στο παιχνίδι και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος. Εξάλλου, το νέο κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα μαζί με τη Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη, αναμένεται να απευθυνθούν στην Αλεξία Έβερτ (κόρη του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας). Εάν αυτή αρνηθεί, φέρεται πως θα στηρίξουν τον Νικήτα Κακλαμάνη. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει υποψήφιο.

Καμίνης: «Το παρελθόν πασχίζει να επιβιώσει»

Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, δείχνει αποφασισμένος να διεκδικήσει την επανεκλογή του, στρέφοντας τα πυρά του κυρίως κατά των δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη και Άρη Σπηλιωτόπουλου. «Το παρελθόν πασχίζει απεγνωσμένα να επιβιώσει σε μία εποχή που όλα αλλάζουν», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιος κ. Καμίνης, εκτιμώντας «ο δρόμος της νέας αντίληψης, που επέλεξαν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι το 2010, θα συνεχιστεί».

Την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για τον δήμο Αθηναίων, στηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Οι δύο άνδρες συναντήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, στο δημαρχιακό μέγαρο της οδού Αθηνάς, σε μία κίνηση με την οποία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήθελε να δείξει την αμέριστη συμπαράστασή του στον νυν δήμαρχο Αθηναίων, στο αυτοδιοικητικό του ψηφοδέλτιο και τους συνεργάτες του. Όπως τόνισε ο κ. Κουβέλης, μετά τη συνάντηση, ο νυν δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες του είναι εκείνοι που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση «όπως εμείς τη θέλουμε και όπως πιστεύουμε ότι τη διεκδικούν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, όλης της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επαίνεσε το δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί επί δημαρχίας του κ. Καμίνη και επισήμανε ότι ο δήμος κατάφερε να νοικοκυρέψει την πόλη, αλλά και να σηκώσει ανάστημα στις δυνάμεις που προσπαθούν να εκφασίσουν τη ζωή της πόλης. Ο δήμαρχος Αθηναίων, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη για το έργο της δημοτικής αρχής και για το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι φορέας αιχμής για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Σπηλιωτόπουλος: «Παρών στην πρόσκληση/πρόκληση»

«Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε. Με σχέδιο και με πρόγραμμα μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα», υποστήριξε το απόγευμα της Τετάρτης (12 Φεβρουαρίου) ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, δίνοντας το στίγμα του προγράμματός του, για τον δήμο Αθηναίων. Αξίζει να σημειωθεί πως η υποψηφιότητα Σπηλιωτόπουλου επισημοποιήθηκε σε συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον βουλευτή, μία ημέρα νωρίτερα.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε «παρών» στην «πρόσκληση/πρόκληση για μια Αθήνα αυξημένης αισθητικής» και υπογράμμισε πως θα παλέψει «για μια Αθήνα με περισσότερη ασφάλεια, για μια Αθήνα χωρίς άστεγους, για μια Αθήνα με ελεύθερα πεζοδρόμια και με σήμανση, για μια Αθήνα με περισσότερα πάρκα με αισθητική και με φως, για μια Αθήνα που θα έχει τουρισμό καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους». Για μια Αθήνα που αγαπάμε και θέλουμε να κερδίσει τη θέση που της αξίζει».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μερικές ημέρες νωρίτερα, είχε δώσει το στίγμα της επιθυμίας του να είναι υποψήφιος στον δήμο της Αθήνας: «Θα ήθελα να αλλάξω την Αθήνα στο μέτρο που μπορώ να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις. Στην παράταξη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και έδωσα μάχες δεν θα μπορούσα να αρνηθώ να δώσω μια δύσκολη μάχη. Αυτό είναι όμως ένα 'ταγκό'. Χρειάζεται να το θέλουν και οι δυο».

Κακλαμάνης: «Απευθύνομαι στη λαϊκή βάση της Ν.Δ.»

Την πρόθεσή του να απευθυνθεί στη λαϊκή βάση της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, παρά την επίσημη στήριξη της Ν.Δ. στον Άρη Σπηλιωτόπουλο.

«Αν τα κόμματα λειτουργούσαν δημοκρατικά, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Εδώ υπήρξε απόφαση ενός ανθρώπου και των πέριξ του», δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης και έκανε λόγο για «κομματική νομενκλατούρα που ζει αποκομμένη από την κοινωνία», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την επιλογή της Συγγρού.

Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης ευχήθηκε «καλή δύναμη στον κ. Σπηλιωτόπουλο» και σημείωσε ότι δεν μπορεί να τού ευχηθεί καλή τύχη γιατί θα ήταν ψεύτικη ευχή. «Ελπίζω ότι στο χρονικό διάστημα των 2,5 μηνών θα μπορέσει να μάθει και να τοποθετηθεί για τα προβλήματα της πόλης», είπε. Σε ό, τι αφορά στη δική του υποψηφιότητα, επισήμανε ότι το ψηφοδέλτιό του δεν θα είναι μονοχρωματικό.

«Κατεβαίνω για να δώσω μάχη και στον πρώτο γύρο θα απευθυνθώ πέραν του συνόλου των συμπολιτών μου, σε αυτούς τους δεξιούς που λένε ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή και θα τους πω ότι έχετε εναλλακτική λύση, έχετε ανάχωμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.Ερωτηθείς αν θα παραδώσει τη βουλευτική του έδρα απάντησε ότι δεν θα το κάνει. «Δεν θα παραδώσω την έδρα. Πολλοί θα ήθελαν να με βγάλουν μέσα από τα πόδια τους αλλά δεν θα το κάνω», ανέφερε ο ίδιος.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, ο κ. Κακλαμάνης είχε υποστηρίξει πως η «αγάπη» του για την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή: «Καταθέτω επίσημα, στις Αθηναίες και στους Αθηναίους, την υποψηφιότητά μου για το δήμο της πόλεως των Αθηναίων. Το πρόγραμμα της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης, της οποίας θα ηγηθώ, θα παρουσιαστεί δημόσια, σε ανοιχτή εκδήλωση, στο προσεχές μέλλον. Η αγάπη μου για την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή. Για μένα ήταν, είναι και θα είναι Πρώτα, η Αθήνα». Ο κ. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε θα στηρίξει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας (δηλαδή τον Άρη Σπηλιωτόπουλο).

Γ. Σακελλαρίδης: Με το βλέμμα στην κοινωνία

Ο Γαβριήλ Σακελαρίδης, συντονιστής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας. Ο μόλις 34χρονος οικονομολόγος προτάθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη και έγινε αποδεκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πρόσφατα ότι βασική προτεραιότητά του είναι τα κοινωνικά προβλήματα και συμπλήρωσε: «Στις γειτονιές της Αθήνας, στην ουσία, βλέπουμε τα προβλήματα της κρίσης με μεγεθυντικό φακό. Βλέπουμε τις αντιφάσεις της κρίσης που ζούμε πολύ έντονες μέσα στην Αθήνα και στην ουσία καταδικάζεται ο κόσμος, καταδικάζεται σε μία μορφή ανθρωπιστικής κρίσης, τα λουκέτα μπαίνουν το ένα μετά το άλλο και επομένως βασική μας προτεραιότητα είναι να ρίξουμε βάρος στις κοινωνικές υποδομές του δήμου, να ενισχύσουμε και τα κοινωνικά ιατρεία και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να προσπαθήσουμε να εγκολπώσουμε ορισμένες προσπάθειες κοινωνικών δικτύων που αναπτύσσονται από μόνα τους στις γειτονιές της Αθήνας. Γιατί νομίζουμε ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν οι δημότες».

Εξάλλου, ο κ. Σακκελαρίδης υποστήριξε πως «η υποψηφιότητά μου συμβολίζει ότι υπάρχει ένας νέος, κυρίως, κόσμος που νιώθει να συνθλίβεται στις μυλόπετρες της κρίσης και θέλουμε να δώσουμε λόγο σ' αυτό τον κόσμο, σ' αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους και σε όσους νιώθουν σ' αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ότι θέλουν να έχουν λόγο και έκφραση σ' αυτά που συμβαίνουν και αφορούν τη δική τους ζωή».

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και τους αντιπάλους του: «Αν δεν νικήσουμε εμείς, θα νικήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις ή οι δυνάμεις του φασισμού», ενώ χαρακτήρισε τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη όχι απλά εφαρμοστή των μνημονίων και του Καλλικράτη αλλά και θιασώτη αυτών των πολιτικών κάτι που ήταν και η βασικότερη αιτία της διάψευσης των προσδοκιών των πολιτών που τον στήριξαν το 2010.

Κασιδιάρης: «Ακόμα και μέσα από τη φυλακή»

Το ισχυρό ρεύμα που έχει η Χρυσή Αυγή στην Αθήνα θα προσπαθήσει να μετουσιώσει ο υποψήφιος του κόμματος για το δήμο, Ηλίας Κασιδιάρης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του: «Ότι όσα ψέματα και να πουν, όσες παρανομίες και να κάνουν, θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ακόμα και μέσα από τη φυλακή».

Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Κασιδιάρη δεν είναι αμελητέα για ένα δήμο όπου οι πολίτες του είναι χτυπημένοι από την κρίση, με πολλά προβλήματα και διάθεση για ψήφο διαμαρτυρίας.

Καπερνάρος, Σοφιανός και… Βαλλιανάτος

Η επιλογή του Βασίλη Καπερνάρου για το δήμο της Αθήνας ήταν εισήγηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, και αποφασίστηκε ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο κ. Καπερνάρος, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση, θα παρουσιάσει την υποψηφιότητά του, με συνέντευξη Τύπου, τις προσεχείς ημέρες.

Παράλληλα, η κομματική οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ ανακοίνωσε επισήμως πως ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός θα διεκδικήσει το δήμο Αθηναίων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ για τον πρώτο δήμο της χώρας είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του κόμματος, ενώ διετέλεσε γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ το διάστημα 1991-2001. Τέλος, με ανακοίνωσή της μέσω του twitter η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του προέδρου της Γρηγόρη Βαλλιανάτου για τη δημαρχία της Αθήνας.

Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του διαδικτυακό τόπου Thetoc.gr, δείχνει τη μεγάλη «μάχη» που αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ των υποψηφίων για το δημαρχιακό θώκο.

Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης προηγείται ξεκάθαρα στην πρόθεση ψήφου με 20%, ενώ για τη δεύτερη θέση μαίνεται ο «γαλάζιος» εμφύλιος ανάμεσα σε Νικήτα Κακλαμάνη και Άρη Σπηλιωτόπουλο με οριακό προβάδισμα του πρώτου (14% έναντι 13%). Ακολουθούν στην τέταρτη θέση ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής (11%) και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 10%. Μεταξύ των τεσσάρων παραπάνω υποψηφίων θα κριθεί η μάχη για το ποιός θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Παράσταση νίκης

Παρά το σαφές προβάδισμα Καμίνη, η παράσταση νίκης δίνει «ισοπαλία» ανάμεσα στο νυν δήμαρχο και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Τα ποσοστά και για τους δύο είναι 17%, και ακολουθούν: Ηλίας Κασιδιάρης με 13%, Γαβριήλ Σακελαρίδης με 10%, Νικήτας Κακλαμάνης με 10%, «άλλος» με 3%. Το 30% δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

Υψηλή είναι και η πρόθεση συμμετοχής των ψηφοφόρων της Αθήνας στις εκλογές, καθώς το 87% δηλώνει ότι «σκέφτεται να πάει να ψηφίσει».

Συσπειρώσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με βάση την κομματική τους τοποθέτηση:

Ανάμεσα σε εκείνους που δήλωσαν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το 32% επιλέγει Άρη Σπηλιωτόπουλο και το 23% Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ ένα ποσοστό 16% προτιμά τον Γιώργο Καμίνη.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 42% επιλέγει τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ένα ποσοστό 12% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Γιώργο Καμίνη, ενώ το 9% προτιμά Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο Γιώργος Καμίνης συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 70% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ υψηλότατη είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής που σε ποσοστό 83% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για δήμαρχο τον Ηλία Κασιδιάρη.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής αποτελέσματα:
Καμίνης 20%
Κακλαμάνης 14%
Σπηλιωτόπουλος 13%
Σακελλαρίδης 10%
Κασσιδιάρης 11%
Σοφιανός 6%
Καπερνάρος 5
Αμυράς 5%
Αλλον 1%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 7%

Keywords
αθηνα, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, τελευταίες δημοσκοπήσεις, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, ηλία κασιδιάρη, ανεξαρτητοι ελληνες, φώτης κουβέλης, φιλελεύθερη συμμαχία, εκλογες, σημαίνει, θεσσαλονικη, νέα, ΠΑΣΟΚ, συριζα, δημαρ, σαμαρας, κασιδιαρης, ΚΚΕ, αρης, φως, λύση, τσιπρας, καμμενος, κνε, twitter, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , εκλογικα αποτελεσματα, Αμυρας, καμινης, κακλαμανης, δημοκρατικη συμμαχια, μετρο, εβερτ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2010 δημοτικες, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κοινωνια, ηλία κασιδιάρη, φώτης κουβέλης, κομματα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βουλευτες, κουβελης, μια ημερα, αυγη, γνωμη, δημοκρατια, εδρα, κνε, κοντρα, προγραμμα, τυχη, φως, ψεματα, αγαπη, αισθητικη, αξιζει, αλεξια, ανοδος, απηχηση, απλα, βλεμμα, βυρωνα, γαβριηλ, γεγονος, γρηγορης, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δημος, δηλωση, δικη, δειχνει, δωσει, δρομος, δικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκφραση, εβδομαδα, εμφυλιος, εποχη, εποχες, ζωη, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λύση, λογο, μορφη, μονα, νικητας, ομαδα, ουσιαστικα, ουσια, προβληματα, ρευμα, σιγουρα, σωμα, στιγμα, σχεδιο, τοπικη αυτοδιοικηση, συγγρου, φυλακη, φορα, χρυση, ασφαλεια, χωρα, ιδιαιτερα, παιχνιδι, ποδια, σημαίνει
Τυχαία Θέματα