Θ. Ορφανός: «Οι δήμοι κρατούν όρθια την κοινωνία»

Συνέντευξη στον Στράτο Ιωακείμ ([email protected])

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Θάνος Ορφανός, σε μια εφ’ όλη της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην Αττική free press, άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών δηλώνοντας παρών και προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα. Ο κ. Ορφανός απαντά στα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν την πόλη αλλά και σε αυτά που η κεντρική εξουσία με τις αποφάσεις της έχει δημιουργήσει.

Δηλώνει δήμαρχος

όλων των δημοτών μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, απευθυνόμενος σε ευρύ πολιτικό φάσμα. Ο κ. Ορφανός αναφέρεται στις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι ΟΤΑ, επισημαίνοντας πως «η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση αποτελεί για την αυτοδιοίκηση, πρόκληση και ευκαιρία».

Ο Δήμαρχος του Αλίμου μιλά και για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, δηλώνοντας αφοσιωμένος στο στόχο για δημιουργία Μητροπολιτκού Πάρκου με ήπιες χρήσεις.

«Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε ότι σήμερα οι Δήμοι κρατούν όρθια την κοινωνία», δηλώνει με παρρησία ο κ. Ορφανός απαντώντας στην οικονομική κρίση που πλήττει τους πολίτες.

Σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Κονδύλη (σ.σ. υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου) που μέχρι πρότινος υπήρξε στενός συνεργάτης του και αντιδήμαρχος, κρατά χαμηλούς τόνους αποδίδοντας το γεγονός στην υπέρμετρη φιλοδοξία του κ. Κονδύλη.

Πρωταρχικό του στόχο, θέτει να απλωθεί ένα «Δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας», τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η κοινωνική και οικονομική κρίση.

ΕΡ.: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάιο του 2014 προβλέπεται να διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης. Ποια είναι η γνώμη σας για τα χρίσματα ή τη στήριξη κομμάτων; Θα κατέλθετε στις εκλογές ως ανεξάρτητος ή θα αναζητήσετε τη στήριξη κάποιου κόμματος;

ΑΠ.: Τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα απεξάρτησης από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και της κεντρικής εξουσίας. Ο κάθε Δήμαρχος έχει προφανώς την πολιτική του διαδρομή. Αυτό όμως που τον προσδιορίζει ως ανεξάρτητο είναι η πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού του και ο τρόπος άσκησης της εξουσίας που του εμπιστεύτηκε ο λαός.

Στις περασμένες εκλογές μας εμπιστεύτηκε το 62% των δημοτών μας. Δηλαδή ψηφοφόροι από όλο το πολιτικό φάσμα. Και λειτούργησα ως δήμαρχος όλων των δημοτών. Έτσι συνεχίζω, ο συνδυασμός μας είναι ανανεωμένος με υποψήφιους από ευρύτατο πολιτικό φάσμα και με αυτή την έννοια αισθάνομαι ανεξάρτητος.

ΕΡ: Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γεγονός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, οι πόροι του κράτους προς του ΟΤΑ, περικόπηκαν κατά 60%. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μπορούν να παράξουν έργο οι δήμοι και να σταθούν κοντά στον πολίτη; Μήπως ο ρόλος τους, πλέον περιορίζεται σε απλούς διαχειριστές και τίποτα παραπάνω; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

ΑΠ: Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε η περικοπή κατά περίπου 60% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και ο μικρότερος κατά 30% σε σχέση με το 2010 προϋπολογισμός μας, δεν στάθηκαν και δεν στέκονται εμπόδιο να γίνονται όλο και περισσότερα για τους πολίτες, που έχουν ήδη εξαντλήσει τις αντοχές τους.

Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση αποτελεί για την αυτοδιοίκηση, πρόκληση και ευκαιρία. Είναι η ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί όρθια και να αποδείξει ότι είναι και Τοπική και Αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν ήταν ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό όμως τελικά αποδίδει καρπούς η λογική της χρηστής διοίκησης. Και οι πολίτες εκτιμούν το αποτέλεσμα και απορρίπτουν τους ξεπερασμένους λαϊκισμούς και την ανούσια συνθηματολογία.

ΕΡ: Ο δήμος Αλίμου, μαζί με τους όμορους δήμους της Γλυφάδας και του Ελληνικού-Αργυρούπολης αντιστέκονται στα προωθούμενα σχέδια της κυβέρνησης για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Ωστόσο, η διαδικασία πώλησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις. Με ποιόν τρόπο θα υπερασπιστείτε το δημόσιο χώρο και ποια είναι η αντιπρότασή σας;

ΑΠ: Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κοινού με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης κατά της υπ’ αρ. 225/7.1.2013 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) και του ΤΑΙΠΕΔ, διότι με την απόφαση αυτή παραβιάζονται κανόνες της νομοθεσίας και της νομιμότητας, κυρίως όμως διότι μετατρέπεται η διαδικασία της δήθεν αξιοποίησης σε διαδικασία ξεπουλήματος με αδιαφανείς διαδικασίες που προσβάλουν την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Η κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου με ήπιες χρήσεις ήταν στόχος μας από πολλά χρόνια και γι’ αυτό αναθέσαμε οι 3 δήμοι τη μελέτη της δικής μας πρότασης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα. Την έχουμε παρουσιάσει σε αρκετές ημερίδες. Παραμένουμε σταθεροί στο στόχο αυτό προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των χιλιάδων κατοίκων που ζουν στη περιοχή αυτή του λεκανοπεδίου. Αγωνιζόμαστε χρόνια για αυτό. Είναι όνειρο που μπορεί να υλοποιηθεί για μας και τα παιδιά μας. Συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα αυτό.

ΕΡ: Παρά την οικονομική συγκυρία, οι δήμοι παραμένουν αποκούμπι του πολίτη. Υπάρχους δομές αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί στο δήμο Αλίμου;

ΑΠ: Η οικονομική στενότητα δεν μας αποθάρρυνε. Οι ανάγκες μας οδήγησαν στη δημιουργία κοινωνικών παροχών, όπως η Σπιτική Κουζίνα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και του νέου θεσμού ΚΕΠ Προληπτικής Υγείας, που θα λειτουργούν σε λίγες ημέρες στο νέο χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών στην οδό Αριστοτέλους 25 & Αυξεντίου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κρυφτεί από τον πολίτη. Λογοδοτεί καθημερινά σ’ αυτόν. Για τους περισσότερους δήμους τα αυτονόητα παρέμειναν αυτονόητα. Η στήριξη στους κοινωνικά αδύνατους, ποτέ δεν μετατράπηκε σε ζητούμενο. Είναι ανάγκη των καιρών.

Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε ότι σήμερα οι Δήμοι κρατούν όρθια την κοινωνία.

ΕΡ: Από τα σπλάχνα της παράταξής σας, ένα προβεβλημένο στέλεχος (Ανδρέας Κονδύλης) επέλεξε να διαχωρίσει τη θέση του και να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, απέναντί σας, ως υποψήφιος δήμαρχος. Πως κρίνεται την ενέργεια αυτή και ποιες ήταν οι πολιτικές διαφορές που οδήγησαν στο «διαζύγιο» με τον πρώην αντιδήμαρχο;

ΑΠ: Ο κύριος Κονδύλης υπήρξε στενός συνεργάτης μου για πολλά χρόνια. Του εμπιστεύτηκα την διαχείριση σημαντικών κοινωνικών δράσεων, όπως ο εθελοντισμός και το κίνημα χωρίς μεσάζοντες. Έτσι έγινε προβεβλημένος. Ουδέποτε διαφώνησε πολιτικά εντός ή εκτός της παράταξης. Εκτιμώ ότι υπέρμετρη φιλοδοξία τον οδήγησε να ηγηθεί προσωπικής παράταξης. Το έπραξε και θα κριθεί από το λαό του Αλίμου.

ΕΡ: Αν θα έπρεπε να ιεραρχήσετε τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το δήμο σας, με πια σειρά θα τα αξιολογούσατε;

ΑΠ: Βασικός στόχος μας είναι η συνέχιση της εξυγιαντικής πορείας που ευρίσκεται ο δήμος μας με αύξηση των δράσεων που εμείς ονομάζουμε «Δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας». Τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η κοινωνική και οικονομική κρίση, το θεωρούμε πρωταρχικό καθήκον μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την εξεύρεση νέων πόρων μέσα από αναπτυξιακές δράσεις, αφού οι κρατικές παροχές συνεχώς μειώνονται. Πέρα από αυτό υπάρχουν οι μεγάλες προκλήσεις τριγύρω μας, όπως είναι η αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, η αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου και του παραλιακού μετώπου. Μεγάλες διεργασίες μέσα στις οποίες ο δήμος μας θα πρέπει να έχει ρόλο, με προτάσεις, αλλά και στόχους αναπτυξιακούς που θα δώσουν πρόσθετη αξία στο δήμο μας. Σε συνεργασία με τους δήμους Ελληνικού/Αργυρούπολης και Γλυφάδας και το ΤΕΙ Πειραιά έχουμε ήδη κάνει προμελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης- Διαχείρισης –Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ/ΚΔΑΥ) στο χώρο του Ελληνικού, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Θα είναι ένα σημαντικό έργο που θα μειώσει το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων, προς όφελος των κατοίκων. Πετύχαμε επίσης να χωροθετηθεί η χρήση Διαδημοτικού Κοιμητηρίου στο Ελληνικό, ένα απαραίτητο έργο κοινωνικής υποδομής. Αναδείξαμε το ξεχασμένο θέμα των διοικητικών ορίων του δήμου μας μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο με βάση παλαιότερη απόφαση δικαστηρίου, η αναγνώριση των οποίων θα προσθέσει 570 στρέμματα στο δήμο Αλίμου. Την υπόθεση έχουμε αναθέσει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα αναπτυξιακό όραμα, η επίτευξη του οποίου, θα αυξήσει την περιουσία και τα έσοδα του δήμου και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

www.attikipress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα