Η κρίση «χτύπησε» τα catering

Μειωμένος κατά 7,6% στα 300 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών του εταιρειών catering το 2011, σύμφωνα με χρηματοοικονομική ανάλυση που έκανε η Hellastat σε δείγμα εταιρειών του κλάδου.

Όπως προκύπτει, η οικονομική ύφεση έχει αρνητική επίπτωση στη ζήτηση υπηρεσιών catering, αφού οι εταιρείες περιορίζουν τα κονδύλια που διαθέτουν για συνεστιάσεις, εκδηλώσεις προώθησης και διαφήμισης κ.λπ. Την ίδια στιγμή, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά,

οδηγώντας σε συγκράτηση των δαπανών για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων.

Η Hellastat σημειώνει ότι η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις του κλάδου οδήγησε στην περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς, ενώ οι καθυστερήσεις αναφορικά με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους πελάτες, τόσο ιδιωτικές εταιρείες, όσο και φορείς του Δημοσίου δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σημαντική πτώση έχει υποστεί και ο τομέας του αεροπορικού catering. Οι πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας δείχνουν διαρκή πτώση, με τον αριθμό τους να μειώνεται σε 173.000 το 2011 (-9,6% έναντι του 2010), ενώ στο 11μηνο του 2012 η υποχώρηση εντάθηκε περαιτέρω σε 11,2% σε ετήσια βάση.

Εκτιμάται πάντως ότι η αναμενόμενη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2013 θα έχει θετική επίδραση στον κλάδο. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, θετικές προοπτικές εντοπίζονται στην επέκταση των συνεργασιών με ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσω του συνεδριακού τουρισμού, τομέας με περιορισμένη ακόμα δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα