Η κρίση αύξησε κατά 30% το χάσμα πλούσιων-φτωχών στην Ισπανία

Όταν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, κάθε σχόλιο περιττεύει: το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και στους φτωχότερους Ισπανούς αυξήθηκε κατά 30% διαρκούσης της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε η καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas. Το εισόδημα του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού της Ισπανίας μειώνεται με ρυθμό 5% σε ετήσια βάση από το 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης. Πλέον, οι πλουσιότεροι Ισπανοί έχουν εισόδημα επταπλάσιο από το μέσο εισόδημα στη χώρα.

Το 21% κάτω από το όριο της φτώχειας

Περίπου το 21% των Ισπανών ζει πλέον κάτω από το όριο της

φτώχειας ή με ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο. Ο ορισμός της ανέχειας δεν βασίζεται μόνο στο εισόδημα αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως το χρονικό διάστημα που κάποιος ή κάποια αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας. Το εισοδηματικό χάσμα στην Ισπανία είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την ίδια οργάνωση.

Η Caritas αποδίδει την αύξηση της φτώχειας στην ανεργία – στο 26% σήμερα –, τη μείωση των μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα και τις αυξήσεις των φόρων. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 1,4% το 2012 και δεν αναμένεται να αναπτυχθεί ξανά πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα