Το ΔΝΤ… προειδοποιεί τη Σλοβενία

Το ΔΝΤ κάλεσε σήμερα τη Σλοβενία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση και να αναθερμάνει την οικονομία της, επισημαίνεται στην έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στη Λουμπλιάνα μετά το πέρας της επίσκεψης κλιμακίου του στη χώρα.

«Χρηματοοικονομικές δυσχέρειες, διαρθρωτική προσαρμογή του προϋπολογισμού, και τα ισχνά αποτελέσματα των επιχειρήσεων δημιουργούν μία αρνητική δίνη που μέλλει να παρατείνει

την ύφεση. Είναι απαραίτητο να ληφθούν τάχιστα τα αναγκαία πολιτικά μέτρα για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και να ανακάμψει η οικονομία», προειδοποιεί στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αναμορφωθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας και να βελτιωθεί ο ισολογισμός των επιχειρήσεων», προστίθεται στην έκθεση, όπου διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι, εάν και κατά πόσον εφαρμοσθούν οι προσήκουσες μεταρρυθμίσεις, η σλοβενική οικονομία θα μπορούσε να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014.

Το ΔΝΤ χαιρετίζει τη διπλή μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης και της αγοράς εργασίας, που κυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο στις 5 Μαρτίου ως «ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση».

Κατά το ΔΝΤ, οι προσπάθειες για τη διαρθρωτική προσαρμογή του προϋπολογισμού θα πρέπει να συνεχισθούν ώστε να επιτευχθεί μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος της χώρας.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο προς τη νέα κεντροαριστερά κυβέρνηση της εντολοδόχου πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία έχει προτάξει ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Η δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» στην οποία θα συγκεντρωθούν οι τοξικοί τίτλοι του κλυδωνιζόμενου τραπεζικού τομέα αποτελεί ένα «αποτελεσματικό μέτρο», εκτιμά το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα