Η Ευρώπη …ψήφισε κατά της προσάρτησης της Κριμαίας με το «1944»

Ένα τραγούδι με έντονο πολιτικό συμβολισμό κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Πρόκειται για το τραγούδι «1944» της Ουκρανίας με έντονο συμβολισμό από την εποχή που ο Στάλιν εισέβαλε στην Κριμαία, κάτι που επαναλήφθηκε πριν από δύο χρόνια με την προσάρτηση της εκ νέου από τους Ρώσους.

Το ιδιαίτερα συγκινητικό τραγούδι τράβηξε την προσοχή των κριτικών επιτροπών, αν και στην …καρδιά του κόσμου με βάση την ψηφοφορία των

Ευρωπαίων τηλεθεατών πρώτο ήταν το τραγούδι της Ρωσίας. Η άθροιση των ψήφων τηλεθεατών και κριτικών επιτροπών που έχουν βαρύτητα 50-50 στο τελικό σκορ, έδωσαν τη νίκη στην Ουκρανία και στην ερμηνεία της Jamala με το τραγούδι «1944» που αποτελεί μία εξιστόρηση τόσο των γεγονότων του 1944 όσο και της επαναπροσάρτησης στην Ρωσία το 2014.

Σε μουσική και στίχους της 32χρονης ερμηνεύτριας, το κομμάτι «1944» αναφέρεται στον ξεριζωμό από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών της από τα εδάφη τους στη Μαύρη Θάλασσα, εκείνη τη χρονιά. Μάλιστα, όπως δήλωσε η Jamala έχει να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, λόγω των γεγονότων…

«Όταν φτάνουν ξένοι/ Μπαίνουν στα σπίτια σας/ Σας σκοτώνουν όλους και λένε/ Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι», λέει η πρώτη στροφή του τραγουδιού…

Το τραγούδι είναι το μισό στα αγγλικά και το άλλο μισό στη διάλεκτο των Τατάρων της Κριμαίας, μια μουσουλμανική μειονότητα στην οποία ανήκει η τραγουδίστρια.

«Το κεντρικό μήνυμα είναι να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε την ιστορία. Όταν γνωρίζουμε, προλαμβάνουμε» δήλωσε η ερμηνεύτρια.

Συγχαρητήρια από την Ουκρανία-Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Τα συγχαρητήριά του στην Τζαμάλα εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν μέσω Twitter ευχήθηκε «δόξα στην Ουκρανία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό λόγω των «πολιτικών» υπαινιγμών του τραγουδιού, καθώς ο κανονισμός της Eurovision απαγορεύει «τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα». Όμως οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν «ιστορικό» χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή.

Στην 21η θέση η Κύπρος

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα που δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό του διαγωνισμού, η Κύπρος το ροκ τραγούδι «Alter ego» που ερμήνευσαν οι Minus One, κατέλαβαν την 21η θέση στη βαθμολογία.

Δεύτερη η Αυστραλία

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Αυστραλία , αν και με βάση τη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών ήταν στην πρώτη θέση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την Ουκρανία.

Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, μέχρι και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η Ρωσία, κατέλαβε την τρίτη θέση με τον 33χρονο Σεργκέι Λαζάρεφ να ερμηνεύει το τραγούδι «You are the only one». Μάλιστα το ρωσικό τραγούδι ήταν πρώτο στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τηλεθεατών, αλλά με την άθροιση των ψήφων των κριτικών επιτροπών, κατέλαβε τελικά την τρίτη θέση…

Η τελική κατάταξη

1) Ουκρανία

2) Αυστραλία

3) Ρωσία

4) Βουλγαρία

5) Σουηδία

6) Γαλλία

7) Αρμενία

8) Πολωνία

9) Λιθουανία

10) Βέλγιο

11) Ολλανδία

12) Μάλτα

13) Αυστρία

14) Ισραήλ

15) Λετονία

16) Ιταλία

17) Αζερμπαϊτζάν

18) Σερβία

19) Ουγγαρία

20) Γεωργία

21) Κύπρος

22) Ισπανία

23) Κροατία

24) Βρετανία

25) Τσεχία

26) Γερμανία

Ακούστε το νικητήριο τραγούδι

Keywords
Τυχαία Θέματα