«Η Ευρώπη προσποιείται πως μας βοηθάει»

Η Κύπρος κάνει υπερβολικά μεγάλες θυσίες για την ευρωπαϊκή διάσωσή της, γεγονός που καταστρέφει τα θεμέλια της οικονομίας του νησιού, δήλωσε σε γαλλική εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

«Η Ευρώπη προσποιείται πως μας βοηθάει, αλλά το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε είναι πολύ υψηλό: τίποτε λιγότερο από τη βάναυση καταστροφή του οικονομικού μοντέλου μας» δηλώνει ο κ. Κασουλίδης στο σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας

«Les Echos».

Σχετικά με το πόσο δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διάσωση, ο κ. Κασουλίδης δηλώνει: «Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι καλά και δεν υπήρξε αλληλεγγύη από την πλευρά των Ευρωπαίων».

Ο κ. Κασουλίδης κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι ο δανεισμός στη Λαϊκή Τράπεζα θα έπρεπε να είχε σταματήσει πριν η τράπεζα βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η Κύπρος έφτασε στο σημείο να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, δήλωσε στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύεται την Πέμπτη. Η έξοδος, είπε, «ήταν ένα ενδεχόμενο που χρειάστηκε για λίγο να εξεταστεί σοβαρά την περασμένη εβδομάδα» είπε ο υπουργός στην εφημερίδα.

Όσον αφορά την στροφή προς τη Ρωσία, ο Κασουλίδης υποστήριξε το ταξίδι του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η Γερμανία ήθελαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο» λέει.

Αναφορικά με τη μείωση του επιτοκίου του ρωσικού δανείου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Μόσχα προτίθεται να μειώσει το επιτόκιο στο 2,5% από το αρχικό 4,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα