Η επιδίωξη για το Eurogroup – Πιο κοντά Ελλάδα και δανειστές

Σημαντική θεωρείται για τη χώρα μας η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση και βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Κλείνει η αξιολόγηση

Διαφαίνεται ότι έμεινε ένα μόνο «αγκάθι» προκειμένου να κλείσει

η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να αρχίσει η… κουβέντα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η τελική συμφωνία… σκαλώνει στο αφορολόγητο όριο καθώς δεν παρατηρείται πρόοδος παρά τις εξαντλητικές διαβουλεύσεις της Τετάρτης που συνεχίστηκαν ως το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση, υπάρχει αναφορά για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 9.091 ευρώ από τα 9.500 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Το ΔΝΤ, ωστόσο, απαιτεί γερό «τσεκούρωμα» και την πτώση του στις 8.182 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Αυτή η καταρχήν συμφωνία φέρεται να αφορά σε προστασία των κόκκινων δανείων με εγγύηση πρώτη κατοικία για χρονικό διάστημα περίπου 18 μηνών.

Τι επιδιώκουμε στο Eurogroup

Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup είναι να υπάρξει θετική δήλωση προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα «επισημοποιηθούν» τα βήματα προόδου για να είναι δυνατόν να οριστεί ένα νέο, έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως αποτελούν σημαντικό «όπλο» τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία και είναι υψηλότερα έναντι των στόχων. Για το 2015, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί στο ύψος του 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και έναντι των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Με βάση τα λογιστικά πρότυπα της Eurostat, για το 2015 καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ αλλά αυτό, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μετατρέπεται σε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ με βάση τους όρους του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα