«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για Κίνα-ΕΕ»

Για την ανάγκη προσπάθειας να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας μίλησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ. «Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win - win», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και

Ευρώπης. Είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, οι υποδομές της, το υψηλό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες, ΤΑΙΠΕΔ και Invest in Greece. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προιόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις, μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα, τη στιγμή που ο στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εξαγωγές Ελλάδας προς Κίνα έχουν αυξηθεί και στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015. Μάλιστα, τόνισε τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας», ωστόσο «υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο».

Φυσικά, ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να μην κάνει ένα σχόλιο για την ελληνική κρίση, για την οποία είπε: «Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και τη μικρή ανταγωνιστικότητα. Μάθαμε πολλά και έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος. Στοχεύσαμε στα αίτια των προβλημάτων και αλλάζουμε την οικονομία. Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει. Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία. Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα, το μέλλον μας είναι δεμένο με της ΕΕ και ανάποδα. Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αντιμετωπίζονται. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρευστότητα και κάθε επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται, τη στιγμή που και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, προκειμένου η χώρα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

«Περάσαμε τον νέο επενδυτικό νόμο. Με τις μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιούμε τον ενεργειακό τομέα, βελτιώνουμε το πλαίσιο για νέες επιχειρήσεις, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, τέρμα η γραφειοκρατία, εξασφαλίσαμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο να προσελκύσουμε μεγάλα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τρένα, λιμάνια αεροδρόμια, ενεργειακά, real estate», σχολίασε.

Κλείνοντας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων».

Ικανοποίηση και συμφωνίες

Ικανοποιημένα φέρονται τα στελέχη της κυβερνήσεως που ταξίδεψαν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα καθώς μια σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και του «Ασιατικού γίγαντα» μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κινέζο ομόλογό του, Λι Κεκιάνγκ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Η China Development Bank καλωσορίζει θερμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα