«Κατηγορώ» Αυστραλίας στην Ελλάδα για την βίζα

Σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Μπρένταν Οκόνορ, ο λόγος που δεν έχουν ακόμη πέσει οι υπογραφές για τη συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλίας σχετικά με την έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας είναι… χρώματος ελληνικού!

«Το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμένα ,αλλά στην ελληνική πλευρά», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ο υπουργός, ο οποίος μίλησε για «περίπλοκες» διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται , προκειμένου η συμφωνία να εξυπηρετεί και τις δυο χώρες. Όπως

εξήγησε στη συνέντευξή του, η διακρατική συμφωνία θα προβλέπει τη δυνατότητα σε νέους από την Ελλάδα και την Αυστραλία να επισκέπτονται και να έχουν παρατεταμένη παραμονή στη μία ή στην άλλη χώρα μέχρι 12 μήνες. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν στο διάστημα αυτό να έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Οκόνορ, η συμφωνία πρέπει να έχει αμοιβαία οφέλη και να συμφωνήσουν οι δύο κυβερνήσεις, καθώς οι σχετικές συζητήσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες προκειμένου αυτή να οριστικοποιηθεί και να υλοποιηθεί. Απατώντας σε ερώτηση αν η Αυστραλία θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετανάστευση από την Ελλάδα λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης ο Αυστραλός υπουργός είπε ότι «αυτό δεν είναι δυνατόν. Η Αυστραλία δέχεται 190.000 μετανάστες ετησίως. Πρόκειται για ειδικευμένους μετανάστες ή συγγενείς και στο πλαίσιο αυτό έρχονται και Έλληνες. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιο εύκολο να φέρνουν μόνιμοι κάτοικοι της Αυστραλίας τους γονείς τους από την Ελλάδα για έναν χρόνο κάθε φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Σημείωσε ακόμα πως έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση του αριθμού των μεταναστών, των φοιτητών και των επισκεπτών από την Ελλάδα. Στην Αυστραλία έχουν επιστρέψει χιλιάδες Έλληνες κάτοχοι αυστραλιανών διαβατηρίων, εντούτοις δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Οι μόνιμοι μετανάστες από την Ελλάδα πέρσι ήταν 325 και περίπου 1.000 οι φοιτητές. Άλλοι 389 Έλληνες ήρθαν ως ειδικευμένοι εργαζόμενοι και κοντά 8.000 ως τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Οκόνορ.

Keywords
Τυχαία Θέματα