Η αθώωση αστυνομικών «ανάβει φωτιές» στο Κάιρο

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν οι αποφάσεις Αιγυπτιακού δικαστηρίου που επικύρωσε, όπως αναμενόταν, την θανατική καταδίκη 21 ατόμων για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πορτ Σάιντ στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα το 2012, στα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι αλλά αποφάσισε την αθώωση επτά από τους εννιά αστυνομικούς που ήταν ύποπτη για το περιστατικό!

Ο κόσμος της Αλ Αχλί «αφήνιασε» με την απόφαση και πραγματοποίησε επίθεση στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, από το κτήριο της οποίας βγαίνει πυκνός μαύρος καπνός. Παράλληλα υπάρχει φωτιά και σε κοντινό αστυνομικό

τμήμα, ενώ οπαδοί προσπάθησαν να εισβάλουν και σε άλλα κρατικά κτήρια.

Αρχικά, εκατοντάδες οπαδοί του συλλόγου της πρωτεύουσας είχαν βγει στους δρόμους για να πανηγυρίσουν για την καταδίκη σε θάνατο των κατηγορούμενων και την ισόβια κάθειρξη, πέντε ακόμα κατηγορούμενων (από τους συνολικά 52), κατά κύριο λόγο οπαδών της Αλ Μασρί. Γρήγορα, ωστόσο, οι διαθέσεις τους άλλαξαν καθώς είχαν ξεκαθαρίσει πριν τη δίκη ότι σε περίπτωση αθώωσης των κατηγορούμενων αστυνομικών, θα έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους...

Η απόφαση έρχεται εν μέσω έντασης στο Πορτ Σάιντ. Χθες Παρασκευή νεαροί διαδηλωτές στην πόλη συγκρούστηκαν για πέμπτη ημέρα με αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα.

Στρατιώτες πραγματοποιούν περιπολίες στην πόλη, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν την ένταση.

Στον αντίποδα τουλάχιστον 10 από τις 29 επαρχίες της Αιγύπτου επηρεάστηκαν από απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων χαμηλόβαθμων αστυνομικών. Ολόκληρες αστυνομικές μονάδες εγκατέλειψαν τα τμήματα στα οποία υπηρετούσαν και τα έκλεισαν με αλυσίδες.

Οι αστυνομικοί διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι, τονίζοντας ότι αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν προστατεύονται από τις διώξεις.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας αντικαταστάθηκε σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οργή των αστυνομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα