Γνώριζαν οι αρχές για την απόδραση Βλαστού

Aπόπειρα απόδρασης του κρατούμενου για σειρά εγκληματικών πράξεων Παναγιώτη Βλαστού, με ελικόπτερο, από τις φυλακές Τρικάλων, έγινε το απογευμα της Κυριακής, στις 16:45, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Οι αστυνομικοί και οι φύλακες δέχθηκαν πυρά από το ελικόπτερο στα οποία ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα να το εξαναγκάσουν να προσγειωθεί σε χώρο δίπλα από τις φυλακές.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν 4 άτομα τα οποία και συνελήφθησαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

οι δύο (ένας έλληνας και ένας αλβανός) ήταν συνεργάτες του βαρυποινίτη και οι άλλοι δύο, ο πιλότος και ο μηχανικός του ελικοπτέρου που «λειτούργησαν ως όμηροι».

Το χρονικό

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ελικόπτερο προσέγγισε τις φυλακές στις 16.45 το απόγευμα της Κυριακής. Στο ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Όλοι έφεραν βαρύτατο οπλισμό, ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγας του».

Οι επιβαίνοντες -όπως αναφέρει η ανακοίνωση- «άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο, ενώ από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βλαστός προσπάθησε δύο φορές να ανέβει στην ανεμόσκαλα που είχε ρίξει το ελικόπτερο, αλλά η ανεμόσκαλα έμπλεξε κάπου και ο βαρυποινίτης έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια, από την πτώση του, ενώ ο χειριστής έχει τραυματιστεί στο χέρι.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο καθηλώθηκε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των φυλακών, λόγω μηχανικής βλάβης η οποία προκλήθηκε από τα πυρά των φρουρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών «έπεσαν» περίπου 300 με 400 σφαίρες.

Από το σημείο έχουν συλλεγεί τρία καλάσνικοφ και ένα πιστόλι αλλά και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Είναι ενδεικτικό της μάχης που έγινε ότι είναι γαζωμένα όλα τα φυλάκια των εξωτερικών φρουρών όπως επίσης και τα αυτοκίνηστά τους.

Από τους επιβαίνοντες, ο ημεδαπός είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φυλακές Δομοκού, όπου εξέτιε πολυετή κάθειρξη για ληστεία, ενώ ο αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας είχε παραβιάσει άδεια από τις ίδιες φυλακές, όπου εξέτιε πολυετή ποινή για ναρκωτικά.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι το ελικόπτερο είχε ενοικιαστεί από εταιρία που εδρεύει στον Ασπρόπυργο Αττικής, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Στο νοσοκομείο Τρικάλων ο Π. Βλαστός

Ο Παναγιώτης Βλαστός νοσηλεύεται με κατάγματα στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου μεταφέρθηκε από τα ιατρεία των φυλακών κατω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει καταδικαστεί μεταξύ άλλων και για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να αποδράσει και από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2011, έχοντας κρατήσει τότε ομήρους και τρεις δεσμοφύλακες.

Πρόκειται για την τρίτη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο μετά από τις αποδράσεις των Βασίλη Παλαιοκώστα κι Αλκετ Ριζάι, το 2006 και το 2009 με την ίδια μέθοδο.

Αντ. Ρουπακιώτης: Είχαμε πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης

Γνώριζαν οι αρχές για το σχέδιο απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος μεταβαίνει στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

«Είχαμε πληροφορία ότι είναι κάποιες φυλακές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Τρικάλων», δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 τόνισε πως «στη φυλακή ήταν γνωστό από νωρίς σήμερα ότι κάτι ετοιμαζόταν και οι φύλακες βρίσκονταν σε επιφυλακή – με αποτέλεσμα να αντιδράσουν αμέσως όταν ακούστηκε ο θόρυβος του ελικοπτέρου που προσέγγιζε τη φυλακή. Είχαμε την πληροφορία εδώ και δύο μήνες» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα