Γιούνκερ: «Η Ευρωζώνη δεν είναι υποκατάστημα της Γερμανίας»

Με έντονα κριτικό ύφος κατά της γερμανικής πολιτικής μίλησε σε συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung» ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ειδικότερα, ο κος Γιούνκερ τόνισε ότι ορισμένοι «μολονότι διαθέτουν βάθος σκέψης, επιδιώκουν εύκολες λύσεις, επειδή διαπιστώνουν ότι βρίσκουν ανταπόκριση εντός της εσωτερικής κοινής γνώμης. Κάνουν θεμελιώδες λάθος» και πρόσθεσε ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίζονταν, εάν η Ελλάδα αποκλειόταν από το κοινό νόμισμα ή αφηνόταν να χρεοκοπήσει, πολύ απλά δεν έχει αντιληφθεί τις πραγματικές αιτίες της κρίσης».
«Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ χρονοτριβεί και αρνείται την πειθαρχία στον δημοσιονομικό τομέα. Όλα αυτά δεν ισχύουν. Κατά τον ίδιο τρόπο και η κ. Μέρκελ δεν σκέπτεται μόνο τη χώρα της, όπως την κατηγορούν πολλοί στη Γαλλία. Απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα» προσθέτει και συμπληρώνει ότι «ο τρόπος με τον οποίο τα γερμανικά ΜΜΕ και άλλοι επαρχιώτες πολιτικοί επιτίθενται στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί, όπως και η βίαιη αντίδραση από την Ελλάδα με τα ναζιστικά σύμβολα. Αν δεν υπήρχαν από την αρχή λάθος διατυπώσεις, τα πράγματα δεν θα είχαν εξελιχθεί έτσι».
Σε σημείο της συνέντευξή τους ο πρόεδρος του Eurogroup δηλώνει χαρακτηριστικά: «Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της; Αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».
Παράλληλα, στη συνέντευξη καλεί την Ελλάδα να παρουσιάσει αποτελέσματα και να μην χάσει άλλο χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιούνκερ, Η Ευρωζώνη, Γερμανίας,giounker, i evrozoni, germanias