Γιατί ανησυχεί η Τουρκία τον Τσίπρα – Οι πιέσεις για τους οκτώ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η Αθήνα πιέζεται από την Άγκυρα να εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς την ώρα που ο Ερντογάν βάζει στο τραπέζι τη θανατική ποινή και υπάρχουν ευρωπαϊκές αντιδράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο η Τουρκία να αθετήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δούμε πάλι

τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται προς τα νησιά της χώρας μας.

Σημαντική ήταν η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. Στενοί συνεργάτες του κ.Τσίπρα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Νίκο Ξυδάκη ανέλυσαν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Οι δηλώσεις-φωτιά του Τούρκου πρέσβη

Αν και η Τουρκία φάνηκε να θεωρεί ειλικρινείς τις απαντήσεις Τσίπρα για τους οκτώ, τα αρχικά σχόλια του Τούρκου πρεσβευτή προκάλεσαν δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση καθώς διατυπώθηκαν απειλές για επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Βεβαίως, στη συνέχεια ο πρέσβης της γειτονικής χώρας τα… μάζεψε αλλά όπως γνωρίζουμε στη φημισμένη τουρκική διπλωματία δεν γίνονται τυχαίες κινήσεις.

Η επιδίωξη της Αθήνας

Να «αγοράσει» χρόνο προσπαθεί η Ελλάδα προκειμένου να δει που θα οδηγήσουν, τελικώς, οι ραγδαίες εξελίξεις μετά το πραξικόπημα των λίγων ωρών.
Ο Νίκος Ξυδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο 104,9 fm: «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία να το κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη και οι καταγραφές των γεγονότων δεν ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σε έκταση και σε βάθος».
Οι συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού εκτιμούν πως «εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία και θέλουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σύντομα». Την ίδια ώρα σχετικά με το πιεστικό αίτημα για την έκδοση των οκτώ τονίζουν ότι θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Το άρθρο Γιατί ανησυχεί η Τουρκία τον Τσίπρα – Οι πιέσεις για τους οκτώ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα