Γενίκευση επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε πρώτο επίπεδο έχει βάλει η αμερικάνικη κυβέρνηση την απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και γενικότερα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής «ξεπερνά ό,τι είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα» τονίζουν οι επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, κρούοντας ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου, τη στιγμή που η αεροπορία των ΗΠΑ συνεχίζει τα πλήγματα κατά των θέσεών τους στο Ιράκ.

Όπως

είναι γνωστό οι τζιχαντιστές έχουν δημιουργήσει μία ζώνη ελέγχου που εκτείνεται μεταξύ του κεντρικού Ιράκ και της βόρειας Συρίας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, υπογράμμισε πως «για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να αντιμετωπιστεί το τμήμα της στα συριακά εδάφη».

Μάλιστα ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους οι ευρωπαίοι ή και οι αμερικανοί τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ είπε ότι δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

«Πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού» ανέφερε ο Χάγκελ. Ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και σάρωσε στο βόρειο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες της σουνιτικής εξέγερσης στην περιοχή.

Ερωτηθείς εάν η σκληροπυρηνική σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση θέτει μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκρίσιμη με εκείνη των επιθέσεων της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Χάγκελ είπε ότι είναι «τόσο περίπλοκη και καλά χρηματοδοτούμενη ομάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε οργάνωση που εμείς γνωρίζουμε».

«Είναι πέρα από μια απλή τρομοκρατική ομάδα. Παντρεύουν την ιδεολογία με ένα είδος στρατιωτικής ανδρείας. Είναι παρά πολύ καλά χρηματοδοτούμενοι. Αυτή η οργάνωση ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε».

Το άρθρο Γενίκευση επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα