Φυλάκιση 25 ετών για το Ρώσο λαθρέμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ

25 χρόνια φυλάκισης επέβαλε το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στον 25χρονο Ρώσο Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος κατηγορείται για εμπόριο όπλων, απόφαση την οποία η Ρωσία χαρακτήρισε αβάσιμη και μεροληπτική.

«Η Ρωσία θεωρεί την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον Βίκτορ Μπουτ σε κάθειρξη 25 ετών αβάσιμη και μεροληπτική... Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, ακολουθώντας προφανή πολιτική εντολή, αγνόησε τα

επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης. Το υπουργείο (Εξωτερικών) θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να επιτύχει την επιστροφή του Βίκτορ Μπουτ στην πατρίδα του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Μπουτ, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Έμπορος του Θανάτου» μετά από την κυκλοφορία βιβλίου με αυτόν τον τίτλο, συνέλαβαν στην Μπανγκόκ το 2008 από Αμερικανοί πράκτορες προσποιούμενοι Κολομβιανούς αντάρτες που ήθελαν να αγοράσουν όπλα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως τα ΜΜΕ λασπολογούν προκειμένου να επηρεάσουν τους ενόρκους και την έκβαση της δίκης. «Πολύ πριν ανακοινωθεί η ποινή του, ο Βίκτορ Μπουτ είχε ανακηρυχθεί από τις αμερικανικές αρχές έμπορος του θανάτου και διεθνής τρομοκράτης», επισημαίνει το υπουργείο.

«Πρόκειται για νίκη. Η ελάχιστη ποινή στην οποία καταδικάσθηκε ο Βίκτορ αποδεικνύει την αδυναμία των επιχειρημάτων της κατηγορούσας αρχής», δήλωσε η σύζυγος του κατηγορουμένου, Αλλα Μπουτ στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervy Kanal.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, ωστόσο η πρόεδρος του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Σίρα Σέιντλιν δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν κρίνεται απαραίτητο.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι προσπαθούσε να δραστηριοποιηθεί σε μία τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε η δικαστής αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο Βίκτορ Μπουτ έχει κατά το παρελθόν πουλήσει όπλα «στα πιο στυγνά και βίαια καθεστώτα στον κόσμο».

Πηγή των ρωσικών αρχών ασφαλείας δήλωσε ότι είναι πιθανόν η Ρωσία να ζητήσει την έκδοση του Βίκτορ Μπουτ. «Θεωρητικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα και μπορεί να εξετασθεί», δήλωσε στο πρακτορείο Interfax.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την έκδοση εγκληματιών, αλλά εάν ο Βίκτορ Μπουτ, τα μέλη της οικογενείας του ή η συνήγοροί του καταθέσουν σχετικό αίτημα, η Ρωσία θα μπορούσε να εκκινήσει αυτόν τον μηχανισμό», πρόσθεσε η πηγή.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα