Επί «ξυρού ακμής» το Ταμείο για μικρές επιχειρήσεις

Στον «αέρα» βρίσκονται τα προγράμματα στήριξης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ). Το Ταμείο, το οποίο εκτός από τη διαχείριση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ χορηγεί και εγγυήσεις για τα δάνεια που παίρνουν οι μικρές επιχειρήσεις, βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, αφ’ ενός μεν λόγω των καταπτώσεων εγγυήσεων, αφ’ ετέρου δε εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που είχε στην κατοχή του και με τα οποία πληρώνει τα δάνεια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν οι επιχειρήσεις.

Τα

ομόλογα που κατέχει το ΕΤΕΑΝ αποτιμώνται μόλις στο 28% της ονομαστικής τους αξίας. Άρα το Ταμείο έχει στη διάθεσή του ένα πολύ μικρό μέρος από το αρχικό του κεφάλαιο για να καλύψει τα διαρκώς αυξανόμενα επισφαλή δάνεια, ενώ δεν μπορεί να χορηγήσει νέες εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις οι οποίες δοκιμάζονται από την έλλειψη ρευστότητας.

Τέλος, η τρόικα και η Task Force έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΤΕΑΝ και γι’ αυτό το λόγο εξετάζονται από κοινού οι εναλλακτικές δυνατότητες προκειμένου να ενισχυθούν τα κεφάλαιά του.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα