Φορολογικές δηλώσεις με… μποϋκοτάζ!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Το ραντεβού με την εφορία έρχεται φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο οι φοροτεχνικοί -αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό- δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποβάλλουν καμία… φορολογική δήλωση!

Πιο γρήγορα οι δηλώσεις, πιο γρήγορα όμως και η πληρωμή του φόρου για τα 6 εκατομμύρια φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2015. Σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει πιο γρήγορα, αλλά και να μην συγκεντρώσει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η πρώτη δόση θα πληρωθεί

τον Μάιο, η δεύτερη τον Ιούλιο και η τρίτη τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στη δεξιά στήλη του ηλεκτρονικού εντύπου, όπου κάθε χρόνο συμπληρώνονται τα στοιχεία από τις συζύγους των υπόχρεων, δίνεται η δυνατότητα πλέον και για όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς έχουν προστεθεί δίπλα από τη φράση «Συζύγου» έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».

Παραμένει επίσης και ο περιβόητος… κωδικός 049 για τις αποδείξεις, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει, προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Φέτος, ο κωδικός διατηρείται, αλλά δεν θα συμπληρωθεί, καθώς θα παραμείνει ανενεργός.

Επιπλέον, προστέθηκε ειδικός κωδικός (125-126) για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε οι ιδιοκτήτες ναι μεν να τα δηλώσουν, αλλά να μην φορολογηθούν για αυτά. Βασική προϋπόθεση είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Ποιοί πρέπει να υποβάλλουν δήλωση;

Υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση είναι κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18° έτος της ηλικίας του και έχει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Θα υποβάλλουν όμως κανονικά φορολογική δήλωση όσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα