Εξαίρεση από την ΠΝΠ ζητούν για τα Πανεπιστήμια οι πρυτάνεις

Óôéãìéüôõðá áðü ôï Åèíéêü Êáðéäéóôñéáêü ÐáíåðéóôÞìéï Áèçíþí,ÄåõôÝñá 13 Ïêôùâñßïõ 2014 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Έκτακτη σύνοδο πραγματοποίησαν σήμερα οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας μας για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τους ζητείται από την κυβέρνηση η μεταφορά των διαθεσίμων των ιδρυμάτων τα οποία διευθύνουν στην ΤτΕ. Οι πρυτάνεις αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν την εξαίρεση των Πανεπιστημίων από

την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ τονίζουν ότι χρειάζεται και ικανός χρόνος διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τις αλλαγές που αυτό προβλέπει στην εκπαίδευση.

Μάλιστα αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να παραθέσουν τις αιτιάσεις τους για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την εξαίρεση που ζητούν από αυτό, καθώς όπως υποστηρίζουν τα οικονομικά των Πανεπιστημίων βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Οι πρυτάνεις έλαβαν, πάντως, τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος προσκλήθηκε και παρέστη στη σύνοδο με τον γενικό γραμματέα δια βίου μάθησης Γεράσιμο Σπάθη, ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τη σύνοδο απασχόλησε και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας βάσει του οποίου σε έναν χρόνο από την έναρξη της ισχύος του θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές για την ανάδειξη διαφόρων οργάνων του πανεπιστημίου (πρυτάνεων, κοσμητόρων κλπ) με καθολική συμμετοχή των φοιτητών. Προβλέπεται επίσης η επαναφορά της δομής των ανώτατων ιδρυμάτων που ίσχυε πριν από την εισαγωγή των Συμβουλίων Ιδρύματος, τα οποία καταργούνται, τη συμμετοχή φοιτητών σε διάφορα συλλογικά όργανα, την επαναφορά του ασύλου και το δικαίωμα επανεγγραφής των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών στις σχολές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα