Έρωτας υπό εξαφάνιση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Της Ευτυχίας Παπούλια

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική»

Κ.Βαβάφης

Όχι έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις. Εφτά αρσενικά χρειαζόταν για την αφεντιά της η πριγκίπισσα του Κατάρ και ετών 34 Σαΐκα , για να απολαύσει μια νύχτα γεμάτη έρωτα μαζί με έμπειρους του είδους. Το κορίτσι με τη μαντίλα από τη βασιλική οικογένεια, με καμάρι μάλιστα δήλωσε στη μυστική βρετανική υπηρεσία πως είναι η γνωστή Σαΐκα Σάουλα και παραδέχτηκε χωρίς καμία δυσκολία πως αγόρασε τις υπηρεσίες των αγοριών, αφού πρώτα επιβεβαίωσε από την «αγορά» πως έχουν τα απαραίτητα προσόντα ώστε να ικανοποιηθούν οι «αθώες» ορέξεις της. Με απόλυτη άνεση τόνισε κατά τη σύλληψη της , εξ αιτίας ποινικού μητρώου ενός από τους παρτενέρ, πως η πράξη της σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο δεν είναι κολάσιμη, λες και το μόνο που την έκανε να νιώθει ντροπή ήταν ο σύνδεση του ονόματος της με το γράμμα του νόμου. Συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με τις προσπάθειες να εξαγοράσει η χρυσή οικογένεια τη σιωπή των «μέσων» με ιδιαίτερα δελεαστικά ποσά.

Σε συνδυασμό με την αποβολή της ασυγκράτητης Ολιβέιρα από τους Ολυμπιακούς αγώνες που έδιωξε κακήν κακώς τη συναθλήτρια της από το δωμάτιο προκειμένου να συνευρεθεί ερωτικά με κάποιον αθλητή , αλλά και οι περιγραφές της 20χρονης Duarte για τις ικανότητες του παγκοσμίου φήμης σπρίντερ Μπολτ μαζί με τις φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, βγαίνει στην επιφάνεια ένα από τεράστια κοινωνικά προβλήματα της εποχής: η χυδαιοποίηση του έρωτα, της μαγικής αυτής στιγμής που δυο σώματα ενώνονται, γίνονται ένα.

Στις μέρες μας είναι εύκολα παρατηρήσιμο πως η ερωτική επαφή εστιάζεται στο σεξ ως βασική πηγή ευχαρίστησης χωρίς την ανάγκη ύπαρξης συναισθημάτων, ενώ είναι ελάχιστες οι φορές που εντοπίζει κανείς στο σύνολο, κάποιο αληθινά ερωτευμένο ζευγάρι. Η ενέργεια του σύγχρονου ανθρώπου εστιάζεται επίσης αποκλειστικά στο σεξ, με μια ολόκληρη βιομηχανία να έχει στήσει μια πλύση εγκεφάλου προς την πορνεία άνευ προηγουμένου. Σεξουαλικές συμπεριφορές που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, προβάλλονται πια σαν πρότυπα ικανοποίησης , καθόλου προβληματικά και κατακριτέα. Στρεβλωμένες παθολογικές συμπεριφορές και μη κοινωνικά αποδεκτές φαντασιώσεις προβάλλονται ως φυσιολογικές και γίνεται μια αυθαίρετη προσπάθεια από τα «μέσα» να τις ενσωματώσουν σε αυτό που αποκαλούμε υγιή σεξουαλικότητα που λειτουργούσε παραδοσιακά, συνδεδεμένη με τη συντροφικότητα και στα πλαίσια μιας όμορφης σχέσης που στηρίζεται σε αληθινά και βαθιά συναισθήματα

Κάτι τέτοιο όμως δυσκόλευε πολύ το χώρο της βιομηχανίας που πολύ έξυπνα έπεισε τη μάζα πως η απόλυτη ελευθερία στον έρωτα συνδέεται με την ανεξαρτησία και τη μαγκιά και οι σχέσεις με συναισθηματική κάλυψη πρέπει να αποφεύγονται καθώς κοστίζουν ακριβά, απαιτώντας μεγάλη προσωπική προσπάθεια και κόπο. Και με τον εγωισμό όλο να φουντώνει και περισσότερο, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να εξαπλωθεί αυτή η μόδα των περιστασιακών σχέσεων, των one-night stand και των διαστροφών, με τις επιχειρήσεις να τρίβουν τα χεράκια τους αφού χρησιμοποιώντας το βασικό ένστικτο εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη. Ακριβά αυτοκίνητα προς εντυπωσιασμό των θηλυκών, μόδα που γδύνει τη γυναίκα, καλλυντικά που τη μεταμορφώνουν, διεγερτικά, νυχτερινή διασκέδαση και μπουζούκια, όλα χρησιμοποιούνται με σκοπό την προσέλκυση του άλλου φύλου και όχι μόνο. Αν σκεφτεί κανείς το γυμνό που βλέπουμε στην τηλεόραση ή στις παραλίες, θα πει πως δικαίως ο νους οδηγείται εκεί, με έναν υποσυνείδητο τρόπο. Βασική προϋπόθεση για να είσαι στις προτιμήσεις του άλλου φύλου είναι η αψεγάδιαστη εμφάνιση, ένα περιβάλλον χλιδής και πολυτέλειας , που δημιουργεί σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές αυτές αισθήματα κατωτερότητας που εξωτερικεύουν με αυτή τη μανία για σαρκική απόλαυση και μόνο.

Όλα αυτά είναι φυσικό επακόλουθο της παρακμής της κοινωνίας μας και της πτώσης κάθε ηθικής αξίας, αλλά και της ανικανότητας μας ή στην καλύτερη περίπτωση της άρνησης να δώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας ώστε να στεριώσουμε σε μία σχέση. Κυριαρχεί μια συναισθηματική αφασία που ναι μεν προστατεύει τους ανθρώπους από ενδεχόμενο ψυχικό τραυματισμό, στερεί δε το υπέρτατο συναίσθημα του να μοιράζεσαι με έναν άνθρωπο ψυχή, σώμα, νου, συναισθήματα, δημιουργώντας καταθλιπτικά και δυστυχισμένα όντα.

Το σώμα είναι ο ναός κάθε ανθρώπου και απαιτεί το μεγαλύτερο σεβασμό. Οι άνθρωποι που εύκολα αλλάζουν συναισθήματα, σώματα και εμπειρίες δεν μπορούν να είναι τίποτα περισσότερο από εύκολοι άνθρωποι. Δίχως όρια και κρίση τα ζουν όλα με όλους. Το μόνο που θα ζήσουν απόλυτα μόνοι τους όταν όλα αυτά περάσουν , και σε απόλυτο βαθμό θα είναι μια «καταθλιπτική» μοναξιά και μια ψυχή που δε θα ‘χει γευτεί το ύψιστο που είναι ο έρωτας, το σεξ, η αγάπη με τον άνθρωπο που επιλέξαμε. Και είναι ένας, όχι χίλιοι.

Το άρθρο Έρωτας υπό εξαφάνιση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα