Ερντογάν σε Ελ Μπαραντέι: Ποιος είστε εσείς για να μιλήσω μαζί σας;

Στην απόρριψη διαλόγου με το νέο αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας σχετικά πως «ο Ελ Μπαραντέι δεν εκπροσωπεί νομίμως την αραβική χώρα».

«Ποιος είστε εσείς για να μιλήσω μαζί σας; Δεν έχετε εκλεγεί, διορισθήκατε από τους επικεφαλής του πραξικοπήματος», δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά την διάρκεια του Ιφτάρ, της διακοπής της νηστείας κατά τον μήνα του Ραμαζανιού,

αναφερόμενος στο κίνημα του στρατού το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έλαβε μια επιστολή από τον Ελ Μπαραντέι με την οποία αυτός του ζητούσε μια τηλεφωνική επικοινωνία, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχληση των νέων αιγυπτιακών αρχών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η τουρκική διπλωματία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα «ότι ορισμένες δηλώσεις κι εκτιμήσεις έγιναν λόγω της ανεπαρκούς κατανόησης της αιγυπτιακής πραγματικότητας», καλώντας παράλληλα τον Ερντογάν σε τηλεφωνική συζήτηση για τις εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, μετά την τοποθέτηση του τούρκου πρωθυπουργού με την οποία κατήγγειλε το «πραξικόπημα» του στρατού εναντίον του κ. Μόρσι.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος Μόρσι είναι εκλεγμένος από το λαό και άρα η κυβέρνησή του τον θεωρεί τον μόνο νόμιμο ηγέτη και εκπρόσωπο της χώρας του.

Σημειώνεται, πως Τουρκία και Αίγυπτος είχαν συσφίξει τις σχέσεις τους κατά την διάρκεια της προεδρίας Μόρσι, λόγω και των κοινών ισλαμιστικών καταβολών των δύο κυβερνώντων τότε κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα