Έρευνα-σοκ: 8 στους 10 καπνιστές δεν σκόπευαν να καπνίσουν ποτέ στην ζωή τους!

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, το 86,93% όσων καπνίζουν ή κάπνισαν συστηματικά, δήλωσαν ότι όταν δοκίμασαν για πρώτη φορά τσιγάρο, δεν σκόπευαν ούτε να αρχίσουν το κάπνισμα ούτε και να το συνεχίσουν...

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα τυχαίο δείγμα 473 φοιτητών του ΑΠΘ, έδειξε ότι το 38,9% των ερωτηθέντων ήταν τακτικοί καπνιστές, ενώ το 3,38% ήταν πρώην συστηματικοί καπνιστές και έχουν κόψει το τσιγάρο.

Από το άθροισμα αυτών, το 48,8%

ξεκίνησαν να καπνίζουν στο Λύκειο, ενώ το 24,87% στο 1ο έτος των σπουδών τους. Επίσης το 55,42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν τα νέα νομικά μέτρα για το κάπνισμα αναγκαία ή μερικώς αναγκαία, αλλά παράλληλα το 75,9% δήλωσε ότι τα θεωρεί αναποτελεσματικά.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι τα αγόρια και τα κορίτσια βρίσκουν απωθητική ή μερικώς απωθητική την ιδιότητα του καπνιστή στο σύντροφό τους (κατά 48,02% τα αγόρια και κατά 49,82% τα κορίτσια). Το 44,6% των αγοριών το βρίσκει αδιάφορο ενώ ποσοστό μικρότερο από 8% το βρίσκει ελκυστικό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια είναι 44,29% και μικρότερο από 8%.

«Οι αυριανοί ιατροί ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια. Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας, στα οποία προστίθεται και η έρευνα που έκαναν οι φοιτητές Ιατρικής, επιβάλλουν την συνεχή ενημέρωση των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουμε τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, για να μην αναφέρουμε λόγους αισθητικής αλλά και οικονομικούς λόγους», ανέφερε η κ Τσουβελέκη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας και υπεύθυνη για την επιστημονική επίβλεψη της έρευνας.

Πηγή: nooz.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα