Τί θα συνέβαινε, αν φεύγαμε από το ευρώ;

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι τα έχουν χάσει όλα και δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Έχασαν τη δουλειά τους, δεν έχουν να πληρώσουν δάνεια και φόρους, φοβούνται για το μέλλον. Λένε λοιπόν: «Τί με πειράζει εμένα, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και επιστρέψει σε κάποιο εθνικό νόμισμα;».

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι -ηλίθιοι κυριολεκτικά- που έχουν «κρύψει» κάποιες αποταμιεύσεις τους σε «σκληρό» νόμισμα και νομίζουν ότι με τη δραχμή θα ξαναγίνουν πλούσιοι.

Η αλήθεια είναι απλή. Έξοδος από το ευρώ σημαίνει για την Ελλάδα μείωση του Εθνικού της Εισοδήματος κατά 20% και απαξίωση του εθνικού της νομίσματος με ρυθμό 40%-50% τον χρόνο! Η γαλλική τράπεζα BNP σε έκθεσή της με τίτλο: «Ο κίνδυνος η κρίση να φέρει τη δραχμή» επισημαίνει ότι ακόμη και το χρέος θα γινόταν ακόμη πιο δύσκολο να πληρωθεί, αφού ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα υπερέβαινε το 200% και θα δημιουργούνταν έντονες πολιτικές (κυρίως κοινωνικές) αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας.

Η εντονότερη ύφεση που θα προέκυπτε σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς και η υψηλότερη ανεργία θα οδηγούσαν σε κοινωνική αναταραχή. Η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, αναφέρει, μπορεί να είχε περιορισμένες επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης, ωστόσο οι έμμεσες επιδράσεις από τη μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες, αφού οι αγορές θα άρχιζαν τα στοιχήματα για το «ποιός θα είναι ο επόμενος;», τα spreads των περιφερειακών χωρών θα εκτοξεύονταν, ενώ οι καταθέσεις και τα κεφάλαια θα «τρέπονταν σε φυγή» από τo τραπεζικό σύστημα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα