Έρχονται μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις

Σε κατάργηση της χορήγησης κατώτατης σύνταξης ύψους 487 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, ουσιαστικά, αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν ανατροπές προς το αυστηρότερο στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τα 62 έτη, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα διατηρηθούν κάποιες εξαιρέσεις.

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης που παρέσχε χθες στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ.

Βρούτσης ρωτήθηκε μετ’ επιτάσεως από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Αλ. Μητρόπουλο και Δ. Στρατούλη) να επιβεβαιώσει αν ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για κατάργηση της χορήγησης κατώτατης σύνταξης σε όσους έχουν συμπληρώσει δεκαπενταετία και μετάβαση του ορίου στα είκοσι έτη.

Ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι το όριο θα τεθεί στα 20 έτη. «Θα δώσουμε ανταποδοτική σύνταξη στα 15 έως 20 και στα 20 και πάνω θα πάρουν την κανονική σύνταξη, όπως προβλέπεται» εξήγησε ο κ. Βρούτσης. Δεν κατέστησε, όμως, σαφές πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς.

Ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά περιέγραψε, πάντως, την πρόωρη συνταξιοδότηση ως ένα από τα κύρια προβλήματα του ασφαλιστικού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης του Δημοσίου παρατηρείται η εξής κατανομή των πρόωρων συντάξεων: Το 7,91% λαμβάνει σύνταξη στην ηλικιακή κατηγορία των 26 έως 50 ετών, το 23,64% στην ηλικιακή κατηγορία των 50 έως 55 ετών και το 43,53% λαμβάνει σύνταξη από τα 56 έως τα 61 έτη. Συνολικά, δηλαδή, το 75,12% στο Δημόσιο λαμβάνει σύνταξη κάτω από τα εθνικά όρια ηλικίας.

Εξήγησε, πάντως, ότι σε αυτή την κατηγορία ενσωματώνονται και τα σώματα ασφαλείας που παίρνουν πιο νωρίς σύνταξη, καθώς και ειδικές περιπτώσεις, όπως οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Ανέφερε, επίσης, ότι στο ΙΚΑ το 4,44% λαμβάνει σύνταξη από τα 26 έως τα 50 έτη, το 12,83% από τα 51 έως τα 55 έτη και το 58,61% από τα 56 έως τα 61 έτη.

«Τα εθνικά όρια ηλικίας στο ΙΚΑ είναι κάτω από τα εθνικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης της χώρας, σε ποσοστό 75,88%. Αυτή είναι η εικόνα του ασφαλιστικού μας» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας. Τόνισε, επίσης, ότι στα ευγενή ταμεία το 91,6% παίρνει κάτω από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης.

Ο κ. Βρούτσης, αν και τάχθηκε αρχικά υπέρ της πολιτικής συναίνεσης, στη συνέχεια εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι με τις υποσχέσεις της αλλά και με την υποστήριξη των κινητοποιήσεων υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα.

«Όσες κινητοποιήσεις και να κάνετε, όσο κόσμο και να καλέσετε σε συγκεντρώσεις, λεφτά δεν δίνονται στις συντάξεις» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Εσείς έχετε μια άλλη προσέγγιση, θα επαναφέρετε τη σύνταξη από τα δέκα χρόνια να τη δίνετε σε όλους, πιθανόν να πείτε στους Έλληνες να μη δουλεύει και κανένας, γιατί μπορεί απλόχερα να μοιράζετε συντάξεις, να κλείσετε και τις επιχειρήσεις αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, να μοιράσετε τριπλάσια επιδόματα ανεργίας για δύο χρόνια, θα δώσετε συντάξεις στη δέκατη τρίτη, θα αυξήσετε τις συντάξεις και θα καταργήσετε όλες τις προσαρμογές που έχουμε κάνει, θα καταργήσετε τα μέτρα δικαιοσύνης και διαφάνειας που βάλαμε στο επικουρικό και στο εφάπαξ και θα ξαναδώσετε 90% συντελεστή αναπλήρωσης στους δημοσίους υπαλλήλους».

«Με αυτά που λέτε βάζετε σε κίνδυνο το μέλλον και του ασφαλιστικού, τώρα που μπήκε σε τάξη, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Θα έπρεπε μετά από τόσα που περάσαμε ως χώρα, μετά από τόσα που είδαμε ως χώρα, να έχουμε βάλει λίγη περισσότερη σοβαρότητα στο μυαλό μας, στο δημόσιο διάλογο και να συμβάλουμε όλοι για την εθνική προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι οι Έλληνες» είπε και καταλόγισε «κίβδηλη παροχολογία» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα