Έρχονται αποζημιώσεις στους πληγέντες από την σφοδρή κακοκαιρία

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες αναμένεται να δοθούν άμεσα και δίχως καθυστέρηση, καθώς όλα τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, προωθείται η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην απόδοση αποζημιώσεων για ανακούφιση των πληγέντων, ενώ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ο

αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει κινητοποιήσει τόσο τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) όσο και την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος προκειμένου να γίνουν αυτοψίες και εκτίμηση των καταστροφών.

Στις αυτοψίες που έκανε η δεύτερη σε περιοχές του δήμου Ιωαννιτών οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρα, ανεμοστρόβιλο και κατολισθήσεις, παρουσιάζονται ζημιές σε 43 κτίρια, εκ των οποίων 16 κατοικίες, 18 επαγγελματικοί χώροι, έξι αποθηκευτικοί χώροι και τρία δημόσια κτίρια.

Επίσης, σε περιοχές του νομού Άρτας που έχουν πληγεί από πλημμύρες παρουσιάζονται ζημιές σε 329 κτίρια, από τα οποία 229 είναι κατοικίες, 28 επαγγελματικοί χώροι, 78 αποθηκευτικοί χώροι και τέσσερα δημόσια κτίρια.

«Στο πλαίσιο Διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου προωθείται η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) για να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης στην απόδοση των αποζημιώσεων για την ανακούφιση των πληγέντων», αναφέρει το υπουργείο Υποδομών.

Όπως αναφέρεται, η εντολή του κ. Σπίρτζη «είναι να εξεταστούν τα θέματα σε βάθος, να εντοπίσουν τα αίτια, να διατυπωθούν προτάσεις μέτρων και παρεμβάσεων για την οριστική αντιμετώπισή τους, όπως επίσης να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων, ώστε εάν υπάρχουν να αποδοθούν στους υπευθύνους».

«Ξεκινάμε από την άμεση ανακούφιση της ζωικής παραγωγής, δίνοντας ένα βοήθημα στις μονάδες που δεν έχουν αυτή την ώρα ζωοτροφές για να επιβιώσουν τα ζώα που επέζησαν από την πλημμύρα. Δεύτερη παρέμβαση θα είναι η άμεση καταγραφή των απωλειών σε ζωικό πληθυσμό και εκεί θα υπάρξει, σε σύντομο χρόνο, καταγραφή και αποζημίωση όποιου ποσού κριθεί, με βάση τις ζημιές που έχουν υποστεί», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη φυτική παραγωγή. Ήδη, η περιοχή έχει κηρυχθεί παγετόπληκτη τον περασμένο μήνα, δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Θα συνεχιστεί λοιπόν και με βάση τα δυσμενή δεδομένα που προέκυψαν από την πλημμύρα».

Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας: «Αυτά λοιπόν, μέσα από έναν σχεδιασμό για να μην έχουμε καθυστέρηση, θα υποβάλουμε έναν πρώτο φάκελο που θα αφορά τις άμεσες ανάγκες για αποκατάσταση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα της ζωικής παραγωγής. Ένας δεύτερος φάκελος, θα είναι αργότερα που θα υποβληθεί για τη φυτική παραγωγή. Κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό, κυρίως, για να περπατήσουν γρήγορα οι διαδικασίες έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τέλος, εξήγησε ότι «μέλημα είναι μετά την έγκριση των κονδυλίων να γίνουν ενέργειες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες να ξεκινήσουν την αποκατάσταση και με τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
apozimioseis apo kakokairia
Τυχαία Θέματα