Σοκαριστική μελέτη εκτιμά πως 1 στα 2 παιδιά θα εμφανίσει κάποια στιγμή καρκίνο

Βρετανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer καταλήγει στην πολύ δραματική και δυσοίωνη πρόβλεψη ότι, 1 στα 2 παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα εμφανίσει καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής του.

Η μελέτη, που έρχεται σήμερα, Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, υποστηρίζει επί της ουσίας ότι, περίπου ο μισός πληθυσμός θα νοσήσει από κάποια μορφή καρκίνου, εκτίμηση που ανατρέπει την μέχρι σήμερα ισχύουσα άποψη ότι η νόσος απειλεί 1 στους 3.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής

τον καθηγητή Πίτερ Σασιένι του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, εξηγούν ότι ο κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα: Με το 54% των ανδρών να κινδυνεύει να εμφανίσει καρκίνο, έναντι του 48% των γυναικών. Στο μέλλον, οι συχνότερες μορφές καρκίνου θα είναι του προστάτη στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες, ενώ διαχρονική αύξηση θα συνεχίζουν να εμφανίζουν οι κακοήθειες του γαστρεντερικού συστήματος, της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το εξής, ότι δηλαδή ενώ η συχνότητα του καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί, πολλοί ασθενείς τελικά δεν θα πεθάνουν από αυτήν, αλλά από άλλα αίτια. Ήδη, τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών έχουν αυξηθεί και ορισμένες μορφές καρκίνου τείνουν πια να θεωρούνται χρόνιες καταστάσεις και όχι κατ” ανάγκη θανατηφόρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου το 50% των καρκινοπαθών επιβιώνουν πλέον για περισσότερα από 10 χρόνια.

Στην θετική αυτή εξέλιξη έχουν συμβάλλει σημαντικά τα καινοτόμα φάρμακα και άλλα αντικαρκινικά θεραπευτικά σχήματα, αλλά και οι μεταβολές στον τρόπο ζωής, με κύριες την διακοπή του καπνίσματος, την σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους, την υγιεινή διατροφή και την ψυχική χαλάρωση. «Οι κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30% έως 50%», τονίζει εμφατικά ο Δρ Σασιένι.

Πηγή: health.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα